Bankacılıkta risk yönetimi ve Türkiye'de bankacılık sektörünün verdiği krediler ile ekonomik büyüme ilişkisi
Risk management in banking sector and the relationship between credits that provided by banking sector and economic growth
  1. Tez No: 261342
  2. Yazar: ZAİM REHA YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİF ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Risk Yönetimi, Ekonomik Büyüme, Banking, Risk Management, Economic Growth
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bankacılık alanında çıkan krizlerin temelinde yatan bir etmenin de risk yönetimine ilişkin eksiklikler olduğu söylenebilir. Bu çalışmada bankalarda risk yönetimi ve risk yönetimi konusundaki gelişmeler, Basel kriterleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Türkiye'nin Basel kriterlerine olan yaklaşımı da ele alınmıştır.Bankacılıkta Risk Yönetimi ve Türkiye'de Bankacılık Sektörünün Verdiği Krediler İle Ekonomik Büyüme İlişkisi? adlı tez içinde, ekonomik büyüme kavramının Türkiye'de izlediği yol, dönemsel olarak da değerlendirilmiştir. Türkiye'nin yakın dönem ekonomik büyüme performansı ele alınarak yapısal özellikleri açıklamıştır. Beraberinde ekonomik daralma dönemlerinin nedenleri üzerinde de durulmuştur.Bir risk türü olan kredi riskinin ölçümü ve kredilerin reel sektör için önemi tez içinde anlatılmıştır. Banka kredileri ve reel sektörün bu kredilere verdiği tepki tezin araştırma konularından biridir. Bu kapsamda yapılan ekonometrik araştırma çerçevesinde her iki değişken arasında teorik beklentinin aksine güçlü bir ilişki izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
One of reasons underneath banking crisis might be explained as an inadequate risk management. In this study, risk management and developments in risk management based on Basel criteria are under assessment. Turkeys approach to risk management is another issue under consideration.The thesis that is called as ?Risk Management in Banking Sector and the Relationship between Credits that provided by Banking Sector and Economic Growth? contains a periodical investigation of the path of Economic Growth Term in Turkey. By taking the recent economic growth performance of Turkey, its structural characteristics are explained. Meanwhile, the reasons behind economic recession are also under investigation.How credit risk that is one type of risk is measured and the importance of credit in economy are explained in detail. Banks? credit and real economy response to those credits is one of the research areas of this study. This econometric study does not find a strong relationship. This conflicts with theoretical expectations.