İpotekli konut edinme kredi sözleşmesi
The mortgaged housing finance contract
- Tez No: 261505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORUÇ HAMİ ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İpotekli konut edinme kredi sözleşmesi, Konut finansmanı sistemi, Konut finansmanı sözleşmesi, Tüketici Hukuku, Tüketici Kredisi, Mortgaged housing finance contract, housing finance system, housing finance contract, consumer law, consumer credit
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Yurtdışında ?Mortgage? olarak bilinen konut finansmanı sistemi, çeşitli kanunlarda düzenlemeler yapan 5582 sayılı Kanun ile yürürlüğe girmiştir. Konut finansmanı sisteminin iki aşaması vardır. Birinci aşama tüketici ile konut finansmanı kuruluşunun aralarında yapmış oldukları, kanunda konut finansmanı sözleşmeleri olarak düzenlenmiş olan kredi sağlama sözleşmesidir. İkinci aşama, bu sözleşmeden doğan alacakların, menkul kıymetleştirilip, ihraç edilmesi sürecidir. Bu ikinci aşama ile konut finansmanı için ayrılan fonların sürdürülebilirliği sağlanmaktadır.Konut finansmanı sözleşmelerinin konusunu, konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması oluşturur. Bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler de konut finansmanı kapsamındadır.Biz bu sözleşmelerden, konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılmasını ele aldık. Bu sözleşmeyi ?ipotekli konut edinme kredi sözleşmesi? olarak adlandırdık ve bu ad altında incelemeyi uygun bulduk. İpotekli konut edinme kredi sözleşmesinin temel amacı tüketicinin konut edinmesidir. Bu yüzden birinci bölümde konutun ne olduğu ve ipotekli konut edinme kredi sözleşmesine konu olabilecek konutların niteliklerinin neler olduğu sorularına yanıt aramaya çalıştık. İkinci bölümde, ipotekli konut edinme kredi sözleşmesinin kuruluşunu ve değiştirilmesini inceledik. Üçüncü bölümde ipotekli konut edinme kredi sözleşmesinin taraflarının yükümlülüklerini ve sözleşmenin hukuki niteliğini belirlemeye çalıştık. Dördüncü bölümde sözleşmenin sona erme hallerini ve zamanaşımı durumunu incelemeye çalıştık. İpotekli konut edinme kredi sözleşmesi, yeni bir sözleşme tipi olarak, ihtiyaçlara karşılık verip veremeyeceği zamanla anlaşılacaktır. Bu çalışmamızda sözleşmeye ilişkin olumlu ve olumsuz görüşlerimizi yansıtmaya çalıştık.Tezin içeriğinde tartışmalı noktalarda yaptığımız açıklamaların, bu konuda detaylı çalışmalara ve uygulamaya katkıda bulunmak adına küçük-mütevazi girişimlerden ibaret olduğunu belirterek iş bu çalışmanın konut finansmanı sözleşmesinin Türkiye'de uygulamasına katkıda bulunmasını dileriz.
Özet (Çeviri)
The housing finance system, which is known as ?mortgage? in foreign countries, was put into force within the scope of Law No 5582 making regulations in various subjects. The housing finance system has two stages. The first stage is the contract between consumer and housing finance company which is a contract of credit supply arranged as housing finance contracts by the law. The second stage is the process of the issue of contractual liens by securitization. With this second stage, the sustainability of the funds for the housing finance is provided.The housing finance contracts include providing consumers the credits for the purpose of having a house, making it possible for them to rent a house by leasing, and making it possible for them to use credits under the guaranty of their current housings. The credits, which are provided for the re-financing of the credits of that context, are within the context of housing finance.In this study, we dealt with supply of credits to the consumers so as to make them house owners. We named it as ?mortgaged housing finance contract? as we found it suitable to analyze this contract under this title.Main purpose of mortgaged housing finance contract is making consumers house owners. For this reason, we tried to find answers for the questions such as ?What is housing?? and ?What are qualities of the housings that have the possibility to be the subject of a mortgaged housing finance contract?? In the second part, we analyzed the formation and amendment of mortgaged housing finance contract. In the third part, we tried to determine the liabilities of the parties of the contract, and identify its legal quality. In the forth part, we tried to analyze the cases of expiration and prescription of the contract. The fact that whether the mortgaged housing finance contracts as a new type of contract will be able to meet the need or not will be understood in the course of time. In this study, we tried to give our positive and negative opinions regarding the contract.We expect this study to contribute to the applications of housing finance contracts in Turkey by mentioning the fact that our explanations about the controversial matters in the context of this thesis are just humble attempts for the purpose of contributing detailed studies and applications on this subject.