Deniz ticaretini vergilendirmenin Türkiye'nin uluslararasi deniz ticaretindeki rekabet gücü açisindan değerlendirilmesi
Evaluation of taxation of maritime trade according to the competition power of Turkey in international maritime trade
  1. Tez No: 261516
  2. Yazar: CEM ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ DEVRİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: 1) Rekabet, vergi, Deniz Ticareti, 1) Competition, Tax, Maritime trade
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmamızda ülkemizdeki vergi uygulamaları açısından sektörü ilgilendiren hususların ve problemlerin somut olarak ortaya konması ve gerçekten vergi uygulamalarının sektörün rekabet gücünü etkileyip etkilemediğinin tespit edilmesi hedeflenmiştir.Yapılan tespitler doğrultusunda getirilecek çözümlerin sektörün rekabet şartlarının geliştirilmesine yardımcı olması ümit edilmektedir. Sektörle ilgili sağlanan teşviklerin hedeflenen amaç doğrultusunda yeterli olması, sağlanmayan teşviklerin örnek ülkeler baz alınarak sağlanması ve ilgili düzenlemelerde yeterli açıklığın sağlanması beklenmektedir.Çalışmamızda öncelikle denizcilik sektörünün kapsamı belirlenmiş, Türkiye ve dünyada sektörün durumu ortaya konmaya çalışılmıştır. Daha sonra konumuz ve uzmanlık alanımız gereği Türkiye'deki vergi uygulamalarının bu duruma gelinmesinde bir etkisi olup olmadığı ve nelerin daha iyi yapılabileceğinin belirlenmesi için ülkemizde sektöre yönelik vergi mevzuatı açıklanmıştır.Mevcut düzenlemeler içinde sektörün rekabet gücünü olumsuz etkileyen birçok konu belirlenmiştir. Bunlar çözüm önerileri ile birlikte sunulmuştur.Çalışmanın neticesinde açıklanan konular çerçevesinde sektöre ilişkin vergi mevzuatının sektörün uluslararası rekabet gücünü etkileyip etkilemediği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, we aimed to determine the issues and problems of the sector related to tax applications in Turkey and whether tax applications affected sector?s competitive power.In light of our findings, it is expected that solutions would assist improving sector?s competitive conditions. It is targeted that the incentives related with the sector being adequate, taking the examples of other countries the incentives which are not provided should be established and clear definitions in the legislations should be declared.In this study, first, we determined the extend of maritime sector and then sector?s present conditions all over the world. Second, as necessary for our metier and issue, we explained tax legislation of sector with the aim of whether tax applications of Turkey affected the existing situation.We have presented several issues in the current legislations which are negatively effecting the competitive power. These are presented with the potential solution proposals.In the final section, we discussed whether sector?s tax legislation has affected sector?s international competitive power within the frame work of issues we investigated.