Kıyı alanlarında gemi emniyet yönetimi ve deniz kazaları analizi
Ship safety management at coastal waters and maritime accident analyses
- Tez No: 261526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER ASYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Seyir Emniyeti, Gemi Emniyet Yönetimi, Seyir Yardımcıları, Deniz Kazası, Deniz Kazası Analizi, Safety of Navigation, Ship Safety Management, Navigational Aids, Maritime Accident, Investigation of Maritime Accident
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber gemi boyutları ve tonajları büyümüş, artan gemi trafiği sonucu kıyı alanlarında özellikle boğazlar gibi dar sularda seyir zorlaşmıştır. Türkiye kıyıları ve özellikle Türk Boğazlar Bölgesi önemli ticaret ve enerji yollarından biri olarak, geçen yıllar boyunca deniz kazaları riskinin dünyada üst seviyede yaşandığı bölgelerden biri haline gelmiştir. Deniz kazaları riskinin olması yaşamsal, ekonomik ve çevresel risklerin de olması demektir. Bu nedenle, deniz kazaları riskini en aza indirmek ve seyir emniyeti adına gerekli önlemlerin alınması için meydana gelen deniz kazalarının analizleri ve bu analizlerin değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmada, kıyılarımızda uluslararası sefer yapan gemilerin karıştığı kazaların, kaza inceleme raporları analiz edilerek, kazalara neden olan faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Böylece, Türkiye denizcilik sektörü paydaşlarına kıyılarımızda meydana gelen deniz kazalarını en aza indirmek adına gerekli önlemlerin alınması için gelecekte yapılacak çalışmalara altyapı ve veri tabanı oluşturulması düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, ships? tonnages and sizes have been expanded as a result of improvement of technology and thus, navigation is much harder now in congested waters especially in narrow straits. As a result of Turkish coastal waters and Turkish Straits are one of the most important waterways for maritime trade and transportation of energy, these sailing areas have been one of the traffic lines which has maximum risk of maritime accident at world for passing years. Being of maritime accidents risk means being of vital risks, economical risks and environmental risks. So, maritime accidents analyses and evaluations of these analyses? results are more important for minimizing the maritime accident risks and taking necessary measures for safety of navigation.In this study, it is aimed to determination of factors caused to maritime accidents and evaluation of relations between these factors by analysing data on maritime accident investigation reports belong to ships which are on international voyages in our coastal waters. So, it is thought that this study will guidance to stakeholders of Turkish maritime sector?s actions in future as an infrastructure and database to take necessary measures for minimizing maritime accidents in our coastal waters.