Muhammed Hanefî Cengi: Metin-muhteva-tahlil
Muhammed Hanefî Cengi: text-content-analysis
  1. Tez No: 261531
  2. Yazar: MÜMİN ŞENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET ŞENGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tursun Fakih, Tursun Fakih, Religious Epics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
?Muhammed Hanefî Cengi: Metin-Muhteva-Tahlil? adını verdiğimiz bu çalışmada Tursun Fakih'e ait cenk-nâmenin tenkitli metnini vererek eseri dinî ve tasavvufî edebiyat açısından tahlil etmeye çalıştık.Çalışmamız Giriş dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş'te, Mu-hammed b. Hanefiyye'nin hayatı işlenerek konunun daha iyi anlaşılabilmesi için cenk-nâmeler hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.Birinci bölümde cenk-nâme yazarı Tursun Fakih'in hayatı ve diğer cenk-nâme yazarları hakkında kısaca bilgi verilmiş ve Cenk-nâme dil, şekil ve üslup açısından incelenmiştir.İkinci bölümde Cenk-nâme'de yer alan dînî ve tasavvufî kavramlar tes-pit edilmiş ve tahlîli yapılmıştır.Üçüncü bölümde ise Cenk-nâme nüshalarının tavsifi yapılarak Cenk-nâme'nin tenkitli metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this survey, ?Muhammed Hanefî Cengi: Text-Content-Analyze?, we try to analyze Tursun Fakih?s Cenk-name by giving critical edition (criticized text) in respect of religious and sufi literature.Our research consists of three chapters except the introduction. At the beginning, dealing with life of Muhammed b. Hanefiyye, it made a general evaluation about cenk-names for seeing the matter well.In the first chapter some brief information are given about Tursun Fakih?s life and another authors of cenk-names, and Cenk-name examined in terms of its language, form and style.In the second chapter religious and mystic terms which placed at the Cenk-name determined and analyzed.Making classification of Cenk-name?s copies, in the third chapter, fi-nally it is given critical edition (criticized text) of Cenk-name.