Türk-Yahudi günlük yaşamında dönemsel ve mekansal değişimler: Kuzguncuk örneği
Periodical and spatial changes in Jewish daily life: Example of Kuzguncuk neighbourhood
  1. Tez No: 261688
  2. Yazar: ERDEM GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDOĞAN RİGEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Yahudileri, Kimlik mekanları, Kişilerarası iletişim, Kent ve Toplum, Toplumsal bellek, Turkish Jews, Spaces of Identity, Interpersonal Communications, City and Society, Social Memory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
?Türk Yahudi Günlük Yaşamında Dönemsel ve Mekansal Değişimler: Kuzguncuk Örneği? adlı araştırma, beş ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, Yahudi kimliğine ve buradan hareketle, ?Yahudi Kimdir?? sorusuna cevap aranacaktır. Literatürde ?Mi hu' Yehudi?? şeklinde adlandırılan bu tartışma, İsrail Devleti'nde dahi hala devam etmektedir. Yahudi kimliğinin, dininin, edebiyatının ve yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası olan, diasporadaki Yahudi toplulukları da bu bölümde ele alınacaktır. Filistin toprakları dışında yaşayan tüm Yahudi toplulukları gibi, Türkiye Yahudi toplumu da bir diasporadır. Aynı zamanda ?Sefarad ve Aşkenaz? kimliklerine de bu bölümde değinilecek ve kendisi de çoğunlukla Sefaradlardan oluşan Türkiye Yahudi cemaatinin yapısının anlaşılması sağlanacaktır. ?Dünyanın çeşitli bölgelerinde dağınık bir biçimde yaşayan Yahudi topluluklarını bir arada tutan, topyekün bir Yahudi kimliği mevcut mudur?? sorusundan hareketle, bellek konusuna da değinilecek, birbirini besleyen ve Yahudi kimliğinin varolmasında büyük önemi olan ?antisemitizm? ve ?Siyonizm? kavramlarından bahsedilecektir.İkinci bölümde, Türkiye Yahudilerinin Tarihçesi, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemi şeklinde ikiye ayrılarak anlatılacaktır.Üçüncü bölümde, Yahudi Kimlik Mekanları olarak, Vaadedilmiş Topraklar, Kudüs ve Tel Aviv'den bahsedilecek, Sefarad topluluklarını en az bu topraklar kadar etkilemiş, Selanik, İzmir ve Anadolu'daki diğer Yahudi yerleşkelerine değinilecektir.Dördüncü bölümde, bir zamanlar Sefarad Yahudiliğinin merkezi olmuş İstanbul ve kentte yaşayan cemaatten, İstanbul'daki önemli Yahudi yerleşkelerinden bahsedilecek ve Yahudilerin şehrin toplumsal yaşamındaki yerine değinilecektir.Beşinci ve son bölümde, Kuzguncuk örneğinden hareketle, Türkiye Yahudilerinin günlük yaşamındaki değişimler ve bu değişimin İstanbul şehrine etkilerinden bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
The dissertation named ?Periodical and Spatial Changes in Jewish Daily Life: Example of Kuzguncuk Neighbourhood? is consisting of five main chapters.At first chapter, we will try to understand the ?Jewish identity? and starting from that point, we will try to answer the question ?Who is a Jew?? Named as ?Mi hu? Yehudi?? in relevant literature, even today at Israeli society and state, this argument is going on. At this chapter, we will also mention the Jewish diaspora as an integral part of Jewish identity, religion, literature and life style. Like all the Jewish communities living outside Palestine; Turkish Jews are also diasporic. Also we will touch on ?Sephardim and Ashkenazim? identities, in order to understand the structre of Sephardic Jews of Turkey.By asking ?Is there a total Jewish identity that binds the Jewish communities living as a scattered population at various parts of the world?? question, social memory, ?antisemitism? and ?Zionism? concepts that have a great importance for the Jewish identity will be explained.The second chapter is about the history of Turkish Jews. In order to understand their past at Anatolian peninsula, their status, instutitons and lifestyle at the era of Ottoman Empire and modern Turkey must be known.Third chapter is about the ?Jewish Identity Places? such as the Promised Land, Jerusalem and Tel Aviv, and their significance for the Jewish diaspora. We will also mention the Sephardic cultural area that affected the Jewish diaspora of Turkey at least the Holy Land: Salonika, İzmir and other historical Jewish locations of Anatolia.Fourth chapter is about the city of Istanbul that once was an important center of Sephardic cultural life. At this chapter, we will also mention the historical Jewish neighbourhoods of Istanbul and their changing structres.At the fifth chapter, by the help of Kuzguncuk neighbourhood example, we will try to understand the changing daily life of Jewish community and the effects of this change to the neighbourhood and city.