Kalsit madeninin ekonomik önemi sektörün sorunları ve Niğde ili uygulaması
Economic importance of calcite mineral, problems of sector and application in Nigde
  1. Tez No: 262041
  2. Yazar: SEVİM KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Calcite, economic importance, Niğde province, mineral, industrial raw material, mining
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Toplumların refah ve gelişmişlik düzeyleri ile madencilik faaliyetleri arasında çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. İnsanlar ilk çağlardan itibaren madencilik faaliyetlerine ve madenlerden yararlanmaya başlamışlardır, bu faaliyetlerin sonucunda da medeniyetlerin doğuşu sağlanmıştır.Türkiye'nin karmaşık jeolojik yapısı çok çeşitli madenlerin ülkede bulunmasına olanak sağlamaktadır. Türkiye başta endüstriyel hammaddeler olmak üzere metalik madenler, enerji madenleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir konumda bulunmaktadır. Türkiye günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin varlığı Türkiye'de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılmaktadır. Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 2,5'i, kömür rezervlerinin yüzde 1'i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8'i Türkiye'de bulunmaktadır.Toplumların gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi de kullandıkları endüstriyel hammadde miktarıdır. Günümüz inşaat sektöründe geleneksel inşaat malzemelerinin kullanımı giderek azalmakta, buna karşın hafif yapı malzemelerine olan talep hızla artmaktadır. Kimyasal yapısı CaCO3 olan kalsit, mikronize boyutlarda öğütüldükten sonra inşaat, boya, kağıt, plastik vb. birçok sektörde dolgu ve kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.Çalışmamızın amacı, Türkiye'nin bir çok yerinde kalsiyum karbonatın yüksek olması nedeniyle Niğde İli'nin örnek bir İl seçilip buradaki sektörün durumunu ortaya çıkarmaktır. Çalışmamızın ilk bölümünde madenciliğin tarihi, Türkiye'deki madencilik ve madencilik ve kalsitin ekonomik önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise kalsit ve kalsit ikamesi endüstriyel hammaddeler ile kalsitin madencilik sektöründeki yeri ve sektörün sorunları incelenmiştir. Çalışmalarımızın üçüncü bölümünde ise rezerv bakımından en kaliteli özelliklere sahip olan Niğde İli'nin ekonomik durumu, Niğde İli'nde madencilik sektörü, Niğde İli'nde kalsit, kalsitin çıkarıldığı bölgeler ve kullanıldığı sektörler incelenmiş ve anket bulguları değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler; Kalsit, Ekonomik Önem, Niğde Bölgesi, Mineral, Endüstriyel Hammadde, Madencilik
Özet (Çeviri)
There is a strong relation between mining activities and wealth and development level of a country. Starting from the early ages, humankind have begun to deal with mining activities and their profits. As a result of there activities, civilizations were born.Turkey?s complex geologic structure provides rich variety of mine reserves within the country. Turkey is very rich in terms of industrial raw materials, metallic mines, energy raw materials and jeothermal resources. 77 out of 90 types of mines that are been traded throughout the world exist in Turkey geography and around 60 types of these mines and minerals are produced in Turkey. 0,4 % of metal minereserves, 2,5 % of industrial raw material reserves, 1 % of coal reserves, and 0,8 % of jeothermal potantial reserves of the world exist in Turkey.The quantity of industrial raw materials is an indicator of the development level of communities. Today it is getting decrease the use of conventional materials in construction sector. Instead of this, it is increasing demand to the light weight materials. On the other hand, micronized calcite which is consisting of calcium carbonate (CaCO3) has been used in the construction, paint, paper making and plastic industry for filling operations as well as coating systems.The aim of our study is despite calcium carbonate?s existence in many parts of Turkey, to show sector?s position in Niğde, since it has the pure and whitest formations of calcium carbonate compared with other parts.In the firs chapter, we tried to explain the history of mining, mining sector in Turkey and the economic importance of calcite.In the second chapter, calcite and its substituted industrial raw materials, importance of calcite in mining sector and tne problems of mining sector are examined.In the third chapter, economic situation of Niğde, mining sector in Niğde, calcite mine in Niğde, calcite extraction regions in Niğde, and calcite using sectors are examined.And in the add chapter a survey has been carried, out about calcite which carries very important industrial raw material. İt?s position in Niğde?s economy present situation of the mining sector.