Risk odaklı iç denetim: Olasılık-etki analizi çerçevesinde bir uygulama
Risk based internal audit: An application in the framework of probability-effect analysis
- Tez No: 262091
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, İç Kontrol, Olasılık-Etki Analizi, Risk Değerlemesi, Risk Management, Internal Auditing, Probability-Effect Analysis, Risk Assessment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Risk odaklı iç denetim kavramı, 1995 yılında ABD'de bankacılık sektöründe ortaya çıkmış, finansal krizler, muhasebe skandalları, yasal düzenlemeler ve teknolojik gelişmelerle birlikte diğer sektörler için de büyük önem kazanmıştır. Uluslararası İç Denetim Standartları Mesleki Uygulama Çerçevesi 2010 nolu standartta ?iç denetim yöneticisi, kurumun hedeflerine uygun olarak, iç denetim faaliyetinin önceliklerini belirleyen risk esaslı planlar yapar? denilmektedir. Denetim alanında ortaya çıkan bu yeni yaklaşımla birlikte artık denetçiler klasik denetim anlayışının geçmişe yönelik bakış açısını bir kenara bırakarak, geleceğe ve kurumların karşılaşabileceği risklere odaklanmışlardır. Bu çalışmanın amacı, risk odaklı iç denetim faaliyetinin nelerden oluştuğu ve hangi aşamalarla gerçekleştirildiği konusunda bilgiler vermektir. Çalışmanın içeriğinde risk odaklı iç denetim sürecini anlatan bir uygulamaya yer verilmiş ve olasılık-etki analizi çerçevesinde risk değerlemesi gerçekleştirilerek riskli alanlar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Risk based internal auditing concept emerged in banking sector in 1995 and has gathered a great importance for other sectors with financial crisis, accounting scandals, legal regulations and technological developments. As per International Internal Auditing Standards Professional Practices Framework 2010 standard ?Internal auditing executive lays risk based drafts determining the priorities of internal auditing activities in favour of the corporation.? With this new approach in auditing field now auditors have left the retrospective view of classical auditing and focused on the future and possible risks that corporations may encounter. The objective of this study is to give information on what the risk based internal auditing activities are made of and at which stages it is conducted. An application explaining risk based internal auditing process has taken place in the study and it has been tried to determine the risky areas with risk assessment within the frame of probability-effect analysis.