Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yabancı diller bölümündeki okutmanların mesleki ve öğretimsel gelişime yönelik görüşleri
Professional and instructional development through the point of view of the instructors at Eskişehir Osmangazi University foreign languages department
- Tez No: 263141
- Danışmanlar: DR. DİLRUBA KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, öğretimsel gelişim, yabancı dil okutmanı, Faculty development, instructional development, language instructors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde görev yapan okutmanların mesleki ve öğretimsel gelişime yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümündeki okutmanların mesleki ve öğretimsel gelişimle ilgili görüşlerinin ayrıntılı bir biçimde incelenmesine gereksinim duyulduğu için, araştırma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.Araştırma, 2009-2010 öğretim yılı bahar döneminde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde görev yapan 49 okutmanla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri açık uçlu anket ve yarı-yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, tüm okutmanların mesleki gelişime yönelik bakış açılarının belirlenmesi amacıyla 7 sorudan oluşan açık uçlu anket kullanılmıştır. Açık uçlu anketten elde edilen veriler doğrultusunda, veri toplama sürecinin ikinci aşamasına geçilmiştir. Bu aşamada okutmanların öğretimsel gelişime yönelik görüşlerini daha ayrıntılı bir biçimde incelemek amacıyla yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Yarı-yapılandırılmış görüşmeler, ölçüt örnekleme yöntemine göre belirlenen 16 okutmanla yapılmıştır. Ancak bu görüşmelerden biri kayıttaki teknik sorunlar nedeniyle değerlendirme dışında tutulmak zorunda kalınmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması, 15 okutmandan elde edilen görüşme verileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ölçüt olarak, okutmanların çalışma yılları temel alınmıştır. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesinde, nitel veri çözümleme yaklaşımlardan biri olan betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde görevli okutmanların mesleki gelişimi, mesleki bilgi ve becerileri geliştirmek amacıyla meslektaşlarla bilgi alışverişinden, seminer, konferans, çalıştay gibi akademik toplantılar ile lisansüstü eğitim çalışmaları ve mesleki yayınların izlenmesine kadar farklı şekillerde gerçekleştirilen etkinlikler olarak tanımladıkları belirlenmiştir. Okutmanların mesleki gelişim etkinliklerine meslektaşlarla fikir alış verişinde bulunma, mesleki gelişmelerden haberdar olma, kurumu ve öğrencileri tanıma gibi meslekte daha etkili ve verimli olma amacıyla katıldıkları; mesleki gelişim etkinliklerine katılmayı engelleyen etmenler arasında ise iş yoğunluğu, etkinliklerin düzenlenme yeri, zamanı, maliyeti, kurum kültürü ile kişisel sorunların yer aldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Okutmanların çoğunluğu öğretimsel mesleki gelişime gereksinim duymaktadır. Okutmanlar öğretimsel mesleki gelişim etkinliklerinin içerikleri belirlenirken kurumun olanaklarının dikkate alınması, okutmanların, öğrencilerin ve programın gereksinimlerinin analiz edilmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Bu tür etkinliklerde görev alacak olan eğiticilerin alan uzmanı ve kurumda yaşanan sorunları bilen kişiler olması gerektiği görüşündedirler. Öte yandan, öğretimsel mesleki gelişim etkinliklerinin sürekliliğinin sağlanmasında okutmanlar, çoğunlukla kurumsal desteğin sağlanmasının, bunun yanı sıra kurum içinde düzenli toplantıların yapılmasının ve kişisel çabaların gerekli olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the point of views of the instructors at Eskişehir Osmangazi University Foreign Languages Department on the professional and instructional development. The research was held in 2009-2010 academic year. The participants of the research are the 49 instructors at Eskişehir Osmangazi University Foreign Languages Department. The data of the research were gathered through an open-ended questionnaire and through semi-structured interviews. Through the open ended questionnaire it was aimed to determine the general point of views of the instructors on professional development. There were 7 questions in the questionnaire. In the light of the data gathered from the questionnaire, semi-structured interviews were prepared and held on instructional development with the 16 instructors chosen as the second phase of the data collection of the research. However, due to the technical problems with the recordings, the data from 15 instructors was evaluated in the research. The instructors for the interviews were chosen on the basis of their working years of experience. The data were analyzed by descriptive analysis.The findings of the study revealed that the instructors define professional development as the activities ranging from collegial meetings, workshops and seminars to post-graduate studies in order to improve the professional skills and knowledge. It was identified that the instructors attend professional development programs in order to share opinions with the colleagues, hear about the professional innovations and get to know the institution and the students. According to the instructors the main factors impeding them from attending professional development programs are workload, the place and the time that the activities take place, the cost of the activities, academic culture and private and health problems. Most of the instructors are in need of instructional development. The instructors stated that the needs and the conditions of the institution must be taken into consideration before determining the content of the programs. The trainers of the instructional development programs must be not only experts in their fields; but also they must be aware of the problems in the institution. To be able to maintain the continuous instructional development, instructors regard constant meetings and personal efforts as crucial as institutional support.