Yoksulluk olgusu: Elazığ örneği
Poverty: Example of Elazığ
  1. Tez No: 263162
  2. Yazar: ŞENİZ PINAR ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİME GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yardım Alan Haneler, Yoksullukla Mücadele, Yardım Kurumları, Poverty, Dependent Families, Fighting Poverty, Charities
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yoksulluk, birçok ülkenin olduğu gibi Türkiye'nin de ciddi sorunlarından biridir. Artan yoksulluk hem toplumsal bütünleşmenin hem de iktisadi kalkınmanın önünde büyük bir engeldir.Bu çalışmada, yardım alan hanelerin yoksulluk durumu sosyolojik olarak analiz edilmektedir. Hanelerin yoksulluk durumu şu başlıklar altında incelenmektedir: Sosyo-demografik yapı, kadın ve erkeğin emek piyasasındaki konumu, göç, fiziksel yaşam koşulları, tüketim kalıpları, kent mekânını kullanma biçimleri, geçimlik üretim, borç, geleneksel ilişki ağları, sağlık, yardım, yoksulluk ve zenginlik algısı.Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; yoksulluğun tanımı, ilgili kavramlar, yoksulluk göstergeleri ve nedenleri, yoksullukla ilgili yaklaşım ve mücadele yolları ele alınmıştır. İkinci bölümde; Türkiye'de yoksulluk çalışmaları, SYDGM ve Mamurat'ül Aziz Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; dışlanmışlık kavramı ve yoksulluk ilişkisi incelenmiştir. Son olarak dördüncü bölümde ise; uygulanan anketler sonucunda hanelerin yoksulluk durumları analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Poverty, as seen in a lot of country, is one of the serious problems of Turkey. Increasing poverty is a big preventer for both social peace and economic development.İn this study, welfare status of households in poverty are analyzed. Poverty status of households is examined under the following headings: socio-demographic structure, the position of men and women in the labor market, migration, physical living conditions, consumption patterns, using the forms of urban space, subsistence production, debt, traditional relationship networks, health, help, poverty and the perceptin of wealth.This study consists of four parts. In the first part, definition of poverty, related concepts, indicators and causes of poverty, actions related to poverty, and fight against to poverty were discussed. In the second part, some information was given on studies on poverty in Turkey and SYDGM and ?Mamurat?ül Aziz Beneficiary Association?. In the third part, the relationship between poverty and marginalization concept was investigated. Finally, the fourth section, the application of the poverty situation of households in the survey results are analyzed.