Kayseri'de yeni harflere geçiş, eğitim ve kültür (1928-1938)
Transition to new letters in Kayseri, education and culture (1928-1938)
- Tez No: 263182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET KIRPIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Harf, Kayseri, Eğitim, Kültür, Letter, Kayseri, Education, Culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının ardından genç Türkiye Devleti, dünya şartlarına uygun bir yapı oluşturmak ve halkın gelişimini sağlamak için birçok inkılâp gerçekleştirdi.Bu inkılâpların en önemlilerinden olan Harf İnkılâbı, Batı kökenli alfabe ile daha kolay eğitim sağlanacağı düşüncesi ile gerçekleştirildi.Tüm yurtta uygulanan harf değişikliğinde Kayseri'nin mühim bir yeri vardır. Atatürk'ün yeni harfleri halka benimsetmek için düzenlediği seyahatlerde uğradığı şehirlerden biri Kayseri'dir.Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı alfabe kitabı yarışmalarını yazdığı kitapla yaklaşık yirmi yıl boyunca kazanan Ahmet Hilmi Güçlü, Kayseri Bozatlı İlk Okulunun öğretmeniydi.Yeni devletin sosyal kültürel alan ile eğitim sahalarında giriştiği yenilikler ve çalışmaların Kayseri boyutu da bu çalışmada ele alınmaya çalışıldı.Genel itibariyle sistemli bir eğitim görememiş halkın eğitimi için hemen hemen bütün imkanlar seferber edildi. Türk Ocakları, Halkevleri, öğretmen dernekleri, spor kulüpleri ve daha başka kurumlar, Kayseri'de eğitim çalışmalarının içine girdiler. Sosyal ve kültürel çalışmalarda bulunarak halkın birikimini kuvvetlendirmeye çalıştılar.Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğünün, Halk Kütüphanesinin arşivleri taranıp konuyu ilgilendiren eserler incelenip bu çalışma ortaya kondu. Bu araştırma sürecinde Cumhuriyet dönemi arşiv kayıtlarının gayet düzensiz, eksik olduğunu müşahede edildi. Umulur ki bundan sonraki süreçte arşivcilik konusu daha ciddi olarak ele alınır.
Özet (Çeviri)
After the War of Independence was won, the young State of Türkiye developped many revolutions to create a structure in accordance with the rest of the world and to improve public.The letter reform which was one of the most important reforms was performed with the thought that education would be provided more easily with a Western alphabet.Kayseri has an important place in the new letters applied all over the country. One of the cities that Atatürk visited to maket he public adopt the new letters was Kayseri moreover, Ahmet Hilmi Güçlü who won the contest of alphabet book, which was held by National Ministry of Education for about 20 years, was a teacher of Kayseri Bozatlı Primary School.In this study, the Kayseri dimensin of the revolutions and works by the government in social, cultural and educational fields is tried to be held.In General, all the facilities were mobilized fort he education of the public who had not got a systematized education. Turkish Associations, Public houses, teachers? associations, sports clubs got involved in the education works in Kayseri. They tried to strenghten the background of the public with their social and cultural works.Thişs study has been produced after the related works scanned in the archives of Kayseri National Education Directorate and Public Library. During this study, it has been found that the archive records of the Rebuplican Era were quite irregular and missing. It is hoped that the archival issues are taken more seriously in future.