İmkanlar ve sınırlar: Bir Osmanlı Gazetesi olarak Garabed Panosyan'ın Ermeni harfli Türkçe Münadi-yi Erciyes'ini okumak (1859-1862)
Possibilities and Limits: Reading Garabed Panosyan's Armeno-Turkish Münadi-yi Erciyes as an Ottoman Newspaper (1859-1862)
  1. Tez No: 980717
  2. Yazar: ARİF TAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KÖROĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT CANKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni basını, Ermeni harfleri, Osmanlı basını, Osmanlı edebiyatı, Tanzimat edebiyatı, Yeni Türk edebiyatı, Armenian press, Armenian letter, Ottoman press, Ottoman literature, Tanzimat Literature, New Turkish literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Garabed Panosyan'ın İstanbul'da 1859-1862 yılları arasında Ermeni harfli Türkçe olarak yayımladığı Münadi-yi Erciyes isimli süreli yayına odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, önce bir risale, ardından da gazete olarak iki farklı süreli yayın formunda yayımlanan Münadi-yi Erciyes'i tematik ve bağlamsal çerçevede araştırmacılara tanıtmak ve Münadi-yi Erciyes'in imparatorluğun 19. yüzyıl modernleşme sürecinde üstlendiği rolü ve bu sürece yaptığı olası katkıları anlamaktır. Bu bağlamda çalışmada metodolojik yöntem olarak metin analizi, tarihsel bağlam incelemesi ve sosyokültürel eleştiriye başvurulmuştur. Çalışma, yazarı ve yayımcısı Panosyan'ın kimliğini ve kültürel girişimlerini de göz önünde tutarak, Münadi-yi Erciyes'in tematik, biçimsel ve dilsel özelliklerini belirlemeye odaklanmaktadır. Münadi-yi Erciyes, Ermeni harfli Türkçe yayımcılık faaliyetlerinin yalnızca bir basın faaliyeti olmadığını, bunun ötesinde Osmanlı toplumunda farklı kimlik ve aidiyetlerin modernleşme süreçlerini yürüten kültürel bir girişim olduğunu örneklemektedir. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular, Münadi-yi Erciyes'in özelde Ermeni milletinin, genelde ise imparatorluğun modernleşme sürecinde işlevsel roller üstlendiğini ortaya koymaktadır. Bu haliyle çalışma, Ermeni milletinin imparatorluğun modernleşme sürecine katılım biçimlerini ve kendine özgü modernleşme tecrübelerini basının rolü bağlamında ele alarak Osmanlı basın tarihi anlatılarını zenginleştirmeyi ve bu yolda yeni tartışma alanları açmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation critically analyzes an Armeno-Turkish periodical, Münadi-yi Erciyes (Herald of Argeus), issued in Istanbul between 1859 and 1862 by Garabed Panosyan, an Ottoman Armenian from Kayseri (Caesarea). The principal aim of this research is to contextualize Münadi-yi Erciyes within a comprehensive thematic and historical framework, thereby elucidating its role and potential contributions to the processes of modernization within the Ottoman Empire during the nineteenth century. Methodologically, the study incorporates textual analysis, contextual historical analysis, and sociocultural critique. By examining the identity and cultural initiatives of Panosyan, the research aims to delineate the thematic, formal, and linguistic features of the periodical. Münadi-yi Erciyes exemplifies that Armeno-Turkish publishing was not solely a media enterprise but also represented a significant cultural endeavor that fostered modernization among various groups within Ottoman society. The findings indicate that the periodical played a crucial functional role in the broader modernization initiatives of both the Armenian community and the empire at large. Accordingly, this study seeks to contribute to the historiography of the Ottoman press by exploring Armenian engagement with the empire's modernization efforts and their distinctive experiences as mediated through print media, thereby opening new pathways for scholarly inquiry.