Muhammed Hamdi Yazır'a göre ölüm ve ölüm sonrası varoluş
Death and the existence after death according to Muhammed Hamdi Yazır
  1. Tez No: 263185
  2. Yazar: SALİH GÖRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Death, life after death, existence of God? and ?attributes of God.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Muhammed Hamdi Yazır ölümün hayata anlam kattığını düşünmüştür. Yazır'a göre, ölümden korkmak yerine, ona hazırlanmak gerekir. O, ölüm sonrası hayatın mümkün olduğunu iddia etmiştir. Uyuduktan sonra uyanmak ve varlığımızın devamı buna bir delildir. Aynı şekilde, kimlik ve kişiliğimizin devamı da her an yaratıldığımızın bir göstergesidir.Hamdi Yazır'a göre, mevcut hayat ne ölçüde gerçekse, ölüm sonrası hayat da o kadar gerçektir. Her iki varoluş Allah'ın yaratma fiiline dayanır. O ölüm sonrası hayatın hem cismânî, hem de ruhanî olarak gerçekleşeceğini iddia etmiştir. Hamdi Yazır bu konudaki görüşlerini Allah'ın varlığı ve sıfatları bağlamında temellendirmeye çalışmıştır.Anahtar Terimler: ?Ölüm,? ?ölüm sonrası hayat,? ?Allah`ın varlığı? ve ?Allah'ın sıfatları.?
Özet (Çeviri)
Muhammed Hamdi Yazır had considered that death made life meaningfull. According to Yazır, instead of fearing of death, preparing is necessary for it. He hade claimed that life after death is possible; because, waking up after sleeping and continuity of our existence is evidence for it. In the same way, continuity of identity and personality is a sign of neverceasing creation as well.According to Hamdi Yazır, existing life is real to what degree, life after death is so much real. Both existences are based on creating activity of God. He had claimed that life after death as both corporeal and spiritual would have occured. Hamdi Yazır had tried to establish his views of this subject matter, in context of the existence of God and His attributes.