Abbasiler Döneminde Türkler ve Afşin (Haydar Bin Kavus)'in hayatı
Turks and the life of Afşin (Haydar Bin Kavus) in the Era of Abbasi
  1. Tez No: 263186
  2. Yazar: ALİ BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Afşin, Babek, Mu'tasım
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmamızda kısaca, Abbasiler dönemi öncesinde Türklerin İslam Devleti bünyesindeki durumuna değinip; daha sonra, Halife Me'mun döneminde devlet hizmetine giren, ikbal devrini Halife Mu'tasım döneminde yaşayan Afşin'in hayatını ele alacağız. Amacımız, onun şahsında, Türklerin o dönem devlet hizmetindeki durumları konusunda bilgiler edinmektir. Çalışma esnasında önce güncel kaynaklara başvurup, onlardan aldığım orijinal adreslere gitmeye çalıştım. Ağırlığı daha çok Mu'tasım dönemindeki faaliyetlerine verdim.Sonuç olarak, Türklerin İslam devleti hizmetine girişleri; ilk zamanlarda ağırlıklı olarak zorunlu, Abbasiler dönemine geldiğimizde gönüllülüğe dayalı bir hal almıştır. Afşin ise; aile içi zorlayıcı sebeplerden dolayı Müslümanlığı seçmiş ve İslam devleti hizmetine girmiştir. Sonuçta; kendi tedbirsizliği yüzünden, Abbasiler döneminde üzeri nispeten küllenen, siyasi çekişmelerin gölgesindeki geleneksel siyasi anlayışın kurbanı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In our present study ,after touching upon the situation of Turks within the Islamic State before the era of Abbasi ,we are going to deal with the life of Afşin getting a position in the state ,in the era of caliph Me?mun and living his most successful time in the era of caliph Mu?tasım. the Our aim is to obtain information about their situation in that era?s state service and their social life thanks to him. During the study, first consulting current sources I tried to go the original adresses that I got from them.I mostly focussed on the activities in the era of Mu?tasım.As a result, Turk?s getting position in İslamic State, despite initially being predominantly compulsory became voluntary in the era of Abbasi. As for Afşin ,he chose İslam because of compulsive reasons within the family and got a position in the İslamic State.At the end, because of his own imprudence , he fell victim of Arabic racism that nearly fade away in the era of Abbasi.Key Vocabulary: Afşin, Babek, Mu?tasım.