100/2 numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili (H.1104 / M.1692) transkripsiyon ve değerlendirmesi
The transcription and evaluation of Kayseri Şer?iyye Register (court registers) number 100/II
- Tez No: 263188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN KAPAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kayseri, Şer'iyye Sicili, Ottoman Empire, Kayseri, Şer?iyye (Shari?a) Registers
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Osmanlı arşivlerindeki belgeleri Türk hukuk tarihi açısından Tanzimat'tan önce ve sonraki belgeler diye iki ana gruba ayırmak mümkündür. Ele alınacak olan çalışmanın kaynağını teşkil eden unsurlar, Tanzimat'tan önceki belgeler sınıfına giren ve bu sınıfın birinci dereceden kaynağı olan şer'iyye sicilleridir.Bu şer'iyye sicilleri sayesinde XV. yüzyıl ve XX. Yüzyıl aralarında Türk halkının hayat tarzı, ithalat ve ihracat malları, halkın yetiştirdiği tarım ürünleri, imal edilen sanayi mamulleri, sanat ve meslek çeşitleri, vergiler, para arzı ve çeşitleri gibi birçok iktisadî konuları öğrenmekteyiz. Eski idari ve adli teşkilâtlarımızın yapı ve fonksiyonlarını, Türk halkının aile yapısı, ticari ahlâkı ve benzeri sosyal yapıyı, askerî konularla ilgili birçok hususları yine bu sicillerden öğrenmekteyiz.Bu siciller kadıların merkezle yaptığı resmî yazışmaları; ilgili olduğu yerin tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik, dinsel, hukuki ve idari gelişmelerini içermesi bakımından önemlidirler. Siciller, ait olduğu yerin eski yerleşim birimlerini, buradaki insanlara verilen lakapları, insanların birbiriyle olan ticari münasebetlerini, sosyal yaşamlarını, ekonomik durumlarını, hukuki münasebetlerini içermektedir ve şer'i mahkemeler hakkında önemli bilgiler vermektedirler.Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan 100/2 Numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili, şer'iyye sicillerinin bahsi geçen ehemmiyetlerinden dolayı araştırma konumuzun ana kaynağı mahiyetinde olup bu kaynak ışığında çalışmamız şekillenmiş ve sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Documents in Ottoman archival with regard to Turkish law history are categorized with two main groups before and after Tanzimat. The study will be discussed which form the source of the elements, documents before Tanzimat is included the category and the source of the first degree of this category are şer?iyye registers.Owing to this şer?iyye registers we are learning Turkish public life style, import and export goods, the public-grown agricultural products, manufactured industrial products, arts and profession types, taxes, money supply and varieties such as many different economic topics between XV. and XX century.The structures and functions of our former administrative and judicial siyt, the family structure of the Turkish people, the commercial ethics and similar social structure, military issues, many issues are still learning from registers.This registers are important in point of to include muslim judges do with center of his official correspondence, history about the location, social, cultural, economic, religious, judicial and administrative developments. Registers, the ownership of the place where the old residential areas, nicknames are given to people in here, their trade relations with each other as people,social lifes, economic status, legal relations contains and they give important knowledge about şer'i court.Master's thesis, prepared as 100/2 No Kayseri Şer?iyye register, Due to the aforementioned importance of the şer?iyye registers, main source of our research subject to be nature the study is shaped in light of this source and concluded.