4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanununda nişanlanma
Engagement on no. 4721 the new Turkish Civil Code
  1. Tez No: 263200
  2. Yazar: LALE ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BÜYÜKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Engagement, Betrothal gifts of return, Financial compensation, Moral compensation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun aile hukuku bölümünde evlilikten önce 118-123'ncü maddeleri arasında düzenlenen nişanlanma; aile hukukunun bir kurumu olarak nitelendirilmiş, nişanlanma, bu niteliği itibariyle sadece ahlaki ve fiili bir ilişki olmaktan çıkmış, hukuki bir ilişki niteliğini kazanmış ve aile hukuku kurumu olarak kabul edilmiştir.Nişanlanma ile taraflar arasında belirli hak ve yükümlülükler, daha geniş bir ifadeyle, çeşitli hukuki sonuçlar doğmaktadır. Taraflar nişanlanmadan doğan yükümlülüklere uymadıkları takdirde, bazı yaptırımlarla karşılaşmaktadırlar.Bu çalışmada, öncelikle genel olarak nişanlanma kavramı, hukuki niteliği üzerinde durulacak, nişanlanmaya uygulanacak hükümlere değinilecek, nişanlanma ehliyeti ve engelleri ile tarafların hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi verilecek, son olarak nişanlanmanın sona ermesinin sebepleri ve sonuçları öğreti ve yargı kararları ışığında ele alınacaktır.Anahtar Kelimeler. Nişanlanma, Hediyelerin iadesi, Maddi tazminat, Manevi tazminat
Özet (Çeviri)
In the Family Law Section of the Turkish Civil Code No. 4721, engagement is arranged in the 118?th to the 123?rd articles before marriage and has been described as an institution of the Family Law. Engagement, as of this nature, had ceased to be only a moral and a de facto relationship and has assumed the character of a legal relationship.With engagement, certain rights and obligations between the parties, with a wider expression, variety of legal conclusions are born. Unless the parties comply with the obligations caused from engagement, they are faced with some sanctions.In this study, the focus will be primarily on the engagement concept in general and its legal nature. Then, the applicable provisions related to engagement will be described; and information will be given about the engagement (betrothal) licence and disability cases, the rights and obligations of the parties. Finally, the causes and consequences of the termination of engagement will be discussed in the light of the doctrine and judicial decisions.