Türk Hukukunda hastalık ve analığın hizmet akdine etkileri
Effects of illness and maternity on employment contract in Turkish Law
- Tez No: 263404
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hastalık, İstirahat, Analık, Askı, Illness, Rest, Maternity, Suspension
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
İş Hukuku öncelikle işçilerin korunmasını amaçladığından, hastalık ve analık işçilerin özel olarak korunmasını gerektiren durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalığı süresince iş göremez hale gelen işçi işine devam edememekte ve bu durum işçinin çalışma hayatında bazı sonuçlara yol açmaktadır. İşçinin işe alınması esnasındaki hastalığı işe girmesini etkilemekte, hizmet ilişkisinin devamı sırasındaki hastalığı ise akdin askıya alınmasına sebep olmakta ve bu durum işçinin ücret ve dinlenme hakkıyla kıdem süresini etkilemektedir. Hatta işçinin hastalanması işini kaybetmesine dahi neden olmaktadır. Hukukumuzda işçinin hastalığı nedeniyle işe geçici süre devamsızlığının hizmet akdinin feshinde geçerli bir sebep oluşturamayacağı öngörülmüş olup, hizmet akdinin işveren tarafından gerek süreli, gerekse süresiz feshi belirli şartlara bağlanmıştır. Ayrıca hastalanan işçiye de bazı şartlarla akdi süresiz fesih imkanı tanınmış, böylece işçinin korunması amaçlanmıştır. Kadın işçinin hamileliği sırasında belirli bir süre çalışması hukukumuzda yasaklanmıştır. İşçinin işe alınması sırasındaki hamileliği işe girmesini etkilemekte, çalışma yasağı süresince hizmet akdi askıya alınmaktadır. İşveren çalışma yasağı süresince bazı yükümlülüklere tabi tutulmuş olup, bu süreçte kadın işçinin ücret ve dinlenme haklarıyla kıdem süresi etkilenmektedir. Hukukumuzda hamileliğin fesih için geçerli bir neden olamayacağı düzenlenmiş, işçinin çalışma yasağı süresince hizmet akdinin işverence süresiz feshi bazı şartlara bağlanmıştır. Çalışmamızda ilk olarak işçinin hastalık halinin, ikinci olarak ise analık halinin hizmet akdinin kurulması, devamı ve sona ermesine olan etkileri incelenmiştir. Konuya Türk Hukuku mevzuatı ve iç hukuka dahil olan uluslararası mevzuat kapsamında değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
As the primary purpose of Labour Law is to protect the rights of employees, illness and maternity are considered to be situations where employees need to be particularly protected.Employees who are unable to work due to illness cannot continue working and this situation has many consequences in their employment life. While illness of an employee affects the recruitment of him or her, an illness which develops during employment period causes the employee?s employment contract to be suspended, and this situation affects employees? rights to wage and rest and their seniority period. Illness of an employee even causes him or her to lose job.Our law provides that an employee?s temporary absence from work due to an illness shall not constitute a valid reason to terminate the employment contract; and termination of an employment contract for a definite or indefinite period by an employer is subject to some conditions. Furthermore, in order to protect employees, a sick employee has been given the right to terminate the employment contract for an indefinite period on certain conditions.Our law prohibits female employees to work for a certain time during pregnancy. Pregnancy during recruitment affects the employment of a female employee and her employment contract is suspended during the pregnancy-caused employment prohibition period. Employers have certain liabilities during this employment prohibition period. In this period a female employee?s rights to wage and rest and her seniority period are affected. Our law provides that pregnancy is not a valid reason for termination and also termination of an employee?s employment contract for an indefinite period by an employer during the employment prohibition period is subject to some conditions.In this study, the effects of an employee?s illness and maternity on the formation, continuation and termination of an employment contract have been discussed. The issue has been studied in the framework of Turkish Law legislation and international legislation included in domestic law.