Arabuluculuk kanun tasarısı çerçevesinde Türk Hukukunda arabuluculuk
Mediation in Turkish Law within the frame of mediation act draft
- Tez No: 263415
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT TANVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri, Arabuluculuk, Arabuluculuk Kanun Tasarısı, Arabulucu, Alternative Dispute Resolution, Mediation, Mediation Act Draft, Mediator
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Uyuşmazlıkların dostane bir şekilde çözümünü hedefleyen arabuluculuk insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Ancak son yıllarda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri başta A.B.D. olmak üzere tüm dünyada yaygın bir şekilde gelişme göstermiş ve bu yöntemlerin esas modelini teşkil eden arabuluculuk da önem kazanmıştır. Bu çerçevede de Avrupa Birliği'nde ve çeşitli ülkelerde arabuluculuğun uygulanmasına ilişkin düzenlemeler yapılarak uyuşmazlıkların mahkeme dışı yöntemler ve uzlaşma sağlanarak çözümlenmesi teşvik edilmektedir. Türk Hukukunda da mukayeseli hukuktaki gelişmelere paralel olarak Arabuluculuk Kanun Tasarısı hazırlanmıştır. Çalışmamızda bazı ülkelerdeki arabuluculuk düzenlemelerinden de yararlanılarak söz konusu Tasarı hükümleri çerçevesinde arabuluculuk kurumunun incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mediation, which aims to settle the disputes in an amicable way, is a concept as old as the history of humanity. However, in the recent years, the methods of resolution of disputes have been improved very commonly around the world and especially in the U.S.A.; and mediation, which constitutes the maim model of these methods has gained great importance. In this respect, regulations are being made in order to induce solving problems in alternative ways out of courts in European Union and in other countries. Parallel to those regulations in the comparative law, Mediation Act Draft has been prepared in Turkish Law. In our study, we aim to examine the mediation institution in the light of the mediation regulations in some countries and the regulations of the Draft.