Ekslibris sanatının gelişim süreci, kültürlerarası etkileşimdeki önemi ve bu sanatın Türkiye'de yaygınlaştırılmasına yönelik çabalar
Development process of exlibris artistry, importance of intercultural interaction and efforts to make it prevalent in Turkey
- Tez No: 263473
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekslibris, Uluslararası Ekslibris Federasyonu, Exlibris, International Federation of Ex-libris Societies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada Ekslibris Sanatı'nın tarihçesi ve günümüzdeki yapısı hem kullanılan teknikler hem de konu yönelimleri açısından değerlendirilerek örnek resimlerle incelenmektedir. Ayrıca bu alandaki kurumsal yapılanmalar, Türkiye'de bu doğrultuda yapılan çalışmalar ve bu yapılanmaların kültürlerarası etkileşimdeki önemi vurgulanmaktadır. Bir kitabı ve sahibini tanıtma işlevi olan ekslibrisler aynı zamanda birer iletişim aracı olarak görülmektedir. Köklü bir geçmişe sahip olan bu tasarımların yapımı ve dağıtımı pek çok ülkede geleneksel hale getirilmiştir. Günümüzde ise bu geleneğin devam ettirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Üretiminin yanı sıra koleksiyonculuğu da yapılmakta ve birer değiş tokuş objesi olarak kullanılmaktadırlar. Bu doğrultuda müzeler oluşturulmakta, sergiler açılmakta, yarışmalar düzenlenmekte, çeşitli seminerler ve çalıştaylar yapılmaktadır. Üzerinde kültürel ve tarihsel değerler taşıyan ekslibrisler, farklı uluslara ait farklı düşünce yapılarının incelenmesi adına geniş bakış açıları sunabilmektedirler. Bu araştırmanın amacı Ekslibris Sanatı'nın önemini vurgulamak, yaygınlaştırılmasına yönelik çabaları değerlendirmek ve bu sanat dalı ile ilgilenen bireylere teknik ve kuramsal anlamda bir kaynakça oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explain history of exlibris art and its technique via sample art pictures. In addition, institutional structures and organizations will be emphasized in Turkey with intercultural interactions.The function of exslibris is to introduce a book and its author. Moreover, Exslibris art can be seen as way of communication. Distrubiton of these artifacts is a great tradition in many countries. Nowadays, there are many efforts to keep this tradition alive. These artifacts are used for production, collection and as an exchange as well. In order to keep this efforts alive, there are establishment of museums, exibitions, and organization of contest, seminars, and workshops.Exslibris has cultural, historical values and provide a great view of point in terms of different intellectual mindsets for different nations. Therefore, the purpose of this research is to emphasize importance of exslibris art and evaluate the efforts to make it common as well as providing technical and theoretical references for individuals who has an interest on it.