Exlibris ve A.İ.B.Ü. Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü resim-iş eğitimi anabilim dalı son sınıf öğrencilerinin exlibris konusuna ilişkin ilgileri
Exlibris and the interest of the fourth-year students at the program in arts and crafts education in the department of fine arts education at A.I.B.U
  1. Tez No: 189616
  2. Yazar: MERAL PER
  3. Danışmanlar: PROF. EROL OZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Exlibris, Supralibros, Grafik Tasarım, Exlibris, Supralibros, Graphic Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZETEXL BR S VE A. .B.Ü. EĞ T M FAKÜLTES GÜZEL SANATLAREĞ T M BÖLÜMÜ RES M- Ş EĞ T M ANAB L M DALI BASKI RES MATÖLYE VE GRAF K TASARIM ATÖLYE DERS ALAN ÖĞRENC LER NEXL BR S KONUSUNA L ŞK N B LG LERMERAL PERYüksek Lisans TeziResim- ş Anabilim DalıTez Danışmanı : Prof. Erol ÖZDENAğustos 2006, 104 SayfaBu araştırmada exlibris sanatının, Türkiye'deki ve dünyadaki gelişimi,tasarım ve uygulama boyutlarıyla incelenmektedir. Ayrıca Abant zzet BaysalÜniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- ş EğitimiAnabilim Dalı son sınıf öğrencilerinin exlibris sanatına olan ilgileri belirlemektir.Bin beş yüz yılı aşkın bir tarihi olan exlibris sanatının, dünya tarihindekigelişimi ile Türkiye'deki gelişimi üzerinde durulmakta, ayrıca tasarım ve uygulamaboyutu ele alınmaktadır. Ayrıca bu araştırma, Abant zzet Baysal ÜniversitesiEğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- ş Eğitimi Anabilim Dalıson sınıf öğrencilerinin konuya ilişkin ilgilerini saptamak amacıyla gerçekleştirilenbir araştırmayı da kapsamaktadır.Özellikle Avrupa'da köklü bir tarihi olan exlibris sanatı, ülkemizde AnkaraExlibris Derneği'nin çabaları sonucunda son yıllarda tanınan bir sanat halinegelmiştir. Her geçen gün exlibris sanatı daha çok kişi tarafından tanınmakta ve güzelsanatlar eğitimi veren kurumlarda exlibrise ilgi duyan bazı öğretim elemanları,öğrencilerini exlibris yapmaya yönlendirmektedir. Sanat tarihine bakıldığında, ünlüsanatçıların önemli exlibris çalışmaları olduğu görülmektedir. Yurt dışında, özgünbaskıresim ve grafik sanatında önemli bir yere sahip olan exlibris örneklerinin yeraldığı müzeler kurulmaktadır.Ülkemizde Avrupa'daki gibi bir tarihsel gelişim göstermeyen exlibris, çokfazla tanınmamasından dolayı güzel sanatlar eğitimi veren kurumlarda hakettiği yeribulamamaktadır. Değeri tartışılması gereken değil; ihmal edilen bir sanat olanexlibris sanatının üzerine araştırma yapan kişi sayısı çoğaldıkça daha çok tanınmasıve güzel sanatlar eğitimi veren kurumlarda daha çok yer alması beklenmektedir. Bubağlamda bir durum saptaması yapmak amacıyla, araştırmada Abant zzet BaysalÜniversitesi Resim- ş Anabilim Dalı'nda son sınıfta okuyan öğrencilerinin köklü birtarihi olan exlibris sanatını ne kadar tanıdıkları araştırılmakta, uygulama ve kuramderslerinde yer alıp almaması konusundaki görüşleri saptanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEXLIBRIS AND THE INTEREST OF THE FOURTH-YEAR STUDENTS ATTHE PROGRAM IN ARTS AND CRAFTS EDUCATION IN THEDEPARTMENT OF FINE ARTS EDUCATION AT A.I.B.UMERAL PERMaster ThesisThe Department of Arts and CraftsThe Supervisor of The Thesis: Prof. Erol ÖZDENAugust 2006, 104 PagesIn this research, the art of exlibris, its development in Turkey and in theworld are analyzed within the formats of its designs and applications. Besides, theinterest of the fourth-year students, attending the program in Arts and CraftsEducation in the Department of Fine Arts at A.I.B.U, is determined.The art of exlibris which has a history of over 1500 years is examined,considering its historical periods. In addition, the development of this art form in ourcountry is emphasized, and the format of its design and application is stated. Also,this research contains an analysis conducted to determine the interest of the fourth-year students at the Department of Arts and Crafts Education in the Faculty ofEducation at A.I.B.U.This art form which has an essential historical period particularly in Europehas recently become well-known in our country as a consequence of the efforts of theExlibris Association in Ankara. Exlibris has known by more and more people day byday , and in institutions of Fine Arts Education some lecturers having an interest ofexlibris lead their students to carry out exlibris studies. As can be inferred from theprimary illustrations of exlibris left by the great masters of art history and exlibrismuseums in abroad, this art form has a significant place in printing and the art ofgraphic.In our country, exlibris does not have a historical development as in Europe.Due to the fact that it is not so well-known, it is not given necessary importancewhich it deserves in the institutions of Fine Arts Education. It is not a form of artwhose value should not be discussed. Nevertheless, that it is a neglected form of artis a common fact. It is expected that it will become well-known and have moresignificant role in the institutions of Fine Arts Education Program when the numberof researchers carrying out analyses regarding exlibris increases. Hence, in order toreveal its situation, how much the fourth-year students at the Department of FineArts at A.I.B.U know about this rooted art form is analyzed and their views related tohaving exlibris courses are stated.