Tâcü'l-Edeb,giriş-inceleme-metin-sözlük
Tâcü'l-edeb,introduction-investigation-text-dictionary
- Tez No: 263485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ.GÜLSEL SEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: T?cü'l-Edeb, Ali bin Hüseyin el-Amasi, Eski Anadolu Türkçesi, Çocuk eğitimi, Ahlakî Değerler, T?cü?l-Edeb, Ali bin Hüseyin el-Amasi, Old Anatolian Turkish Language, Child Rearing, morals
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
T?cü'l-Edeb 1453 yılında Ali bin Hüseyin el-Amâsî tarafından yazılmış dinî-ahlakî mensur bir eserdir. Eserin içinde İslami usüllere göre çocuk yetiştirmenin ve çocuk eğitiminin ayrıntıları anlatılmıştır. Çocuk eğitimi konusunda oldukça bilgili bir şahsiyet olan yazar, bölümler halinde çocuk yetiştirmenin inceliklerini anlatmıştır.Her bölümde kendi görüşlerini açıklamış, daha sonra bu görüşleri ayet ve hadislerle desteklemiş ve konuya uygun Arapça,Farsça ve Türkçe şiir örnekleri vermiştir.Eser Ankara Millî Ktüphane'de 06 Mil Yz A 9187 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. Eserimiz giriş,yazılış özellikleri,ses bilgisi,şekil bilgisi,metin,dizin-sözlük ve özel adlar dizininden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazar ve eser hakkında bilgi verilmiştir.Yazılış özellikleri kısmında eserin yazılış özellikleri örneklerle anlatılmıştır. Ses bilgisi kısmında ünlü ve ünsüzlerle ilgili ses olayları incelenmiştir.Şekil bilgisi kısmında eserdeki ekler incelenmiştir. Daha sonraki kısımlarda eserin transkripsiyonlu metni, gramatik dizini ve özel adların dizini yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
T?cü?l-Edeb is a spiritual-moral prose art written in 1453 by Ali bin Hüseyin el-Amasi. It provides the details of child rearing and child care according to Islamic methods. The author, a highly knowledgeable individual in the field of child education, provides the reader with the fine points of child rearing in various sections. He explains his views in each section, supports these views with verses and the sayings of the Prophet Muhammed and provides subject-related Arabic, Persian and Turkish poetry samples.The work or art is registered in Ankara National Library with 06 Mil Yz A 9187 archive number. It is composed of parts such as the introduction, writing characteristics, spelling information, structural information, text, index-dictionary and proper names index. The introduction gives information about the author and the prose. Writing characteristics section provides information about the elements of the work with samples. Spelling information investigates the sound characteristics related to vowels and consonants. Structural information examines the annexes to the prose. The remaining parts are comprised of the text along with the transcript, grammatical index and the index for the proper names .