Cumhuriyet Döneminde belediyecilik (1923-1938)
Municipalism in the Republic Period(1923-1938)
- Tez No: 263484
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Belediye seçimleri, yerel yönetim, Türk siyasal yaşamı, Türkiye Cumhuriyeti, Local elections, local administration, Turkish Political Life, Republic of Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Osmanlı Devleti'nde başkent İstanbul ile başlayan yapılanma, zaman içerisinde tüm ülke genelinde yaygınlaştırılmıştır. Merkezi hükümeti güçlendirme adına önemli bir görevi yerine getirecek olan belediyecilik teşkilatı halkın çeşitli konularda ihtiyaç duyduğu gereksinimlerin karşılanmasında vazife alacaktır.Osmanlı Devleti'nde bugünkü anlamda olmasa da belediyeciliğin var olduğunu bilmekteyiz. Tanzimat sonrasında her kurumda olduğu gibi devlet yönetiminde de yaşanan gelişme ve değişmelere paralel olarak belediyecilik konusunda da gerekli adımlar atılmıştır.Milli mücadele sonrasında kazanılan zafer gerçekleştirilen inkılâplarla taçlandırıp yeni bir yapılanmaya gidilirken, devlet yönetimi konusunda da köklü değişimler yapılmıştır. Özellikle, ülkenin yeniden imarı ve halkın ihtiyaçlarının karşılanması için belediye teşkilatları yeniden oluşturulmuştur.1921 Anayasası'nın yürürlüğe girmesi ile yerel yönetim alanında önemli değişiklikler yaşanmıştır. 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ve Ankara'nın başkent olması ile yeni bir dönem başlamıştır. 1924 tarihli belediye kanunu ile Ankara'da başlatılan çalışmalar diğer şehirler içinde örnek teşkil edecektir.1923 sonrasında hayata geçirilen kanunlar yerel yönetim yapılanması için önemlidir. Küçük değişikliklerle halen yürürlülük olan, 3 Nisan 1930 tarihli 1580 sayılı Belediye kanunu ile II. Meşrutiyetin ilanından itibaren gerçekleştirilmeye çalışılan değişiklikler gerçekleştirilmiştir.Türkiye'de modern anlamda belediyeciliğe geçilmesinin en önemli aşamalarından biri 1930 yılında yapılan belediye seçimleridir. Bu seçimler günümüze kadar hem yerel yönetimler hem de demokrasi alanında süregelen birçok konuda başlangıcı oluşturması açısından önemlidir. Yapılan inkılâpların devamı niteliğindeki seçimler demokrasi tarihimiz için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Starting in Istanbul, the capital of Ottoman Empire, the structuring was spread all over the country. Municipal organizations that would strengthen the central government in most of the cases would have the duty of meeting the needs of the citizens in some areas.We know that Ottoman Empire had its own municipal organization although it wasn?t the same compared modern times. There was a progress in municipal works in parallel with the changes and developments in every state institution after Tanzimat.After the National Struggle, there were radical changes in state administration. Especially for the reconstruction and meeting the needs of citizens, municipal organizations were re organized.When the 1921 Constitution became valid, there were some important changes in local administration. After Ankara was announced as the capital in 1923, a new era was introduced. The works starting 1924 after Municipality Act in Ankara used to be a model for other cities.One of the most important steps to introduce modern municipal works was 1930 local elections. These elections were important both for democracy and municipal system.Between 1930 and 1938, lots of acts were introduced to solve the problems encountered while implementing the 1580 numbered article in view of the country and its citizens expectations.