Kudsî Dîvânı (inceleme-metin)
Kudsî's Dîvân
- Tez No: 263544
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dîvân, Kudsî, Kâdirîlik, Şumnu, hece, Dîvân, Kudsî, Kâdirîlik, Şumnu, syllable
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Hayatı hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşamadığımız Kudsî'nin, dîvân metnini ortaya koymaya ve bu metni incelemeye çalıştık. Kudsî, eserinden anladığımız üzere bir Kâdirî şeyhidir. Elimizdeki tek dîvân nüshasında 112 manzume bulunmaktadır. Bu manzumelerin 96'sı aruz 16'sı ise hece vezniyledir. Çalışma içerisinde bu manzumeler türlerine göre tasnif edilmiştir.Çalışmamız, üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilkinde, eserden yola çıkarak şâirin hayatı; ikincisinde, metinden yola çıkılarak şekil ve muhtevâ incelemesi; üçüncüsünde de elimizdeki tek nüshaya dayanan transkripsiyonlu metne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
We tried to examine and present the text of Kudsî?s Dîvân that there is no information about his life in sources. As we understand from his book he is a Kâdirî sheikh. İn the only copy of his Dîvân in our possession there are 112 poems. 96 of them are with prosody and 16 of this poems are with syllabic meter. İn this study these poems assorted by type.Our study comprise of three main chapters. İn the first, starting from works of the poet?s life; in the second, by setting out from the text form and content review; the third in a text transcription based on single copy in our hands to take place.