Ziya Bey Kütüphanesindeki 6707, 6722 ve 6769 nolu cönkler üzerine inceleme
Ziya Bey Library 6707, 6722 and 6769 no review on conk
- Tez No: 263594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sivas, Cönk, Kültür, Şiir, Sivas, Conk, Culture, Poetry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Cönkler âşık edebiyatının ve önceki devirlerin sözlü kültür ürünlerinin yazıya dönüşmüş örneklerini içine aldıkları için en değerli başvuru kaynaklarındandır. Bu anlamda Halk edebiyatının en önemli yazılı eserleri olan ?cönkler?i incelemenin amacı, gün ışığına çıkarılamamış şiirlerin ve şairlerin araştırılarak edebiyata kazandırılması ve bu alanda karşılaştırma yapabilme imkânını sağlamasıdır. Biz de bu amaca yönelik olarak Sivas Ziya Bey Kütüphanesi'nde bulunan 6707, 6722 ve 6769 nolu cönkler üzerinde çalıştık.6707 ve 6722 nolu cönklerin sayfaları aşağıdan yukarıya doğru 6769 nolu cönkte ise sayfalar sağdan sola doğru açılacak şekildedir. 6722 nolu cönk kahverengi deriden bir kapağa sahiptir ve 19x9 ebadındadır. 6707 nolu cönk 34 varaktan, 6722 nolu cönk 21 varaktan oluşur. 6769 nolu cönk ise kahverengi kumaş kapağa sahiptir ve 21 varaktan oluşur. Eserlerde genellikle ?rik'a? yazı çeşidi kullanılmıştır.19. yüzyıla ait olan bu cönklerde daha çok aruz ölçüsüyle yazılmış Alevî-Bektaşî kültürünün ve inanç şekillerinin işlendiği şiirler yer almaktadır Cönklerde toplam 37 şairin 123 adet şiiri ve 14 adet mahlassız şiir bulunmaktadır. Bunların yanında az sayıda ?mani? ve ?dua? da bulunmaktadır. Şiirlerine yer verilen başlıca şairler şunlardır: Halilî, Nuri, Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Rızayî, Nesimî, Rıza, Mısrî vb.
Özet (Çeviri)
Conk lovers of literature and oral culture of the previous cycle had turned to writing samples of their products because they get into one of the most valuable reference source. This sense of folk literature the most important written works of the ?Conk and? I review the purpose, to light out failed poems and poets investigated and literature to teach in this field compared to the opportunity it brings. For this purpose, as we found in Sivas Ziya Bey Library in 6707, numbered 6722 and 6769 we worked on the conk.6707 and 6722 numbered 6769 upwards from the bottom of the page Conk Conk numbered from right to left in the opening pages is a way. Conk No. 6722 has a cover and brown leather in sizes 19x9. Folio No. 34 of 6707 Conk, conk No. 6722 consists of 21 foil. No. 6769 of the brown cloth cover has a conk, and consists of 21 foil. Work often“rik'a”text types used.19. Conk more in this century the Alevi-Bektashi culture Aruz written with measures and belief are forms of poetry includes works of 37 poets in Conk and 14 of the 123 poems are poems without a pseudonym. Besides a small number of“mânia”and“prayer”are also available. Where are the major poet in his poems: Halilî Nuri, Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Rızayî, Nesimî, Rıza, Mısrî. etc.