Kişisel mekanların müzeleştirilmesi: Burgaz Ada Sait Faik Abasıyanık Evi Örneği'nin irdelenmesi
The conversion of personal locations into museums: The study of the house of sait Faik Abasiyanik in Burgaz İsland
- Tez No: 263681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN KARA PİLEHVARİAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Müze Ev, Tarihi Ev, Mekân, Kişisel Mekân, Sait Faik Abasıyanık, house, house museum, historic house, location, personal location, Sait Faik Abasıyanık
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezin amacı; Türkiye'de müzecilik konusunda önemli bir karmaşa alanı olan mekânların müzeleştirilmesi konusunu irdelemektir. Bu bağlamda mekân tanımından yola çıkılarak kişisel ve sosyal mekân arasındaki farklar örneklerle açıklanmış; tarihî ev müze tanımı, tarihî ev müze türleri, mekânların müzeleştirilmesi kavramlarının yabancı literatürdeki tanımları da ülkemizdeki terminoloji ve kapsam farklılıkları ve yurt dışındaki örnekler ile açıklanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda öncelikle müzenin tanımından yola çıkılarak dünyada ve Türkiye'deki müzeciliğin gelişiminden kısaca söz edilmiş müzecilik kuramları ve terminolojisinin oluşum süreçleri ülkemiz ve dünya genelinde kısaca özetlenmiştir. Tarihî ev müzenin yabancı literatürdeki örnekleri ile Türkiye'deki örnekler karşılaştırılmıştır. Uluslar arası Müzeler Komitesi (ICOM) tarafından oluşturulan tarihî ev müze/historic house museums tanımlarından yola çıkılarak Türkiye'deki uzmanlarla yapılan görüşmeler, literatür taramaları ve yerinde yapılan incelemelerle özgün bir tarihî ev müze listesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Müzeleştirilen mekânlar başlığı altında sosyal ve kişisel mekân ayrımına değinilmiş, evin sosyolojik anlamda taşıdığı metaforlar ve ev içinde yer alan eşyaların değeri bu başlık altında açıklanmaya çalışılmıştır. Amerika, Avrupa ve Türkiye'deki tarihi ev müze örnekleri bağlamında müze tanımlarına açıklık getirilmeye çalışılmıştır.Terminoloji ve tanım irdelemelerinden sonra bir kişisel mekân örneği olan Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık'ın Burgaz Ada'da atıl bir müze konumundaki evinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusuna cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study locations turned into museums, which is a conflicting issue in museology. From this point of view the definition of location is given and the difference between social and personal location is defined using various examples. The definition of house museum and types of house museums are described. The difference between the definition of the concept of converting of locations into museums in foreign literature and in Turkish literature is examined, differences in terminology and content are emphasized using examples from foreign countries. In this context the definition of museum is given and the development of museology abroad and in Turkey is mentioned, and theories on museology and the development of the terminology of museology is summarized. The difference between examples of house museums in foreign literature and examples in Turkey are compared. The definition of house museum and historic house museum proposed by the International Council of Museums is set forth and a list of house museums in Turkey is developed with the use of interviews with experts, literature review and museum investigations. The difference between social and personal location is tackled under the heading of ?locations converted into museums?, the social metaphors of houses and the value of belongings in the house are tried to be described under this heading. The case in which the surrounding of the house is converted into museum is examined under the heading of settlement/habitat together with examples of museum city, and the definition of museum is elaborated in this context.Following the definition and terminology, the house of Sait Faik Abasıyanık, an important writer of the Republican period, in Burgaz Island is examined. A suggestion is given on how the idle house museum should be transformed.