Denizli'nin Babadağ ilçesi ağzı
Dialect of Babadağ district of Denizli
  1. Tez No: 263706
  2. Yazar: IŞILAY KANAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYHUN VEDAT UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Babadağ, Denizli, ağız, Babadağ ağzı, diyalekt, Babadağ, Denizli, Dialect, Dialect of Babadağ
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 444
Özet
Ağız çalışmaları, dil araştırma ve incelemelerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Türkiye'de bütün bölgelerin ağız araştırmaları tamamlanmış değildir. Bu yüzden de Türkiye'nin ağız atlasları oluşturulamamıştır. Biz bu çalışmamızla ağız araştırmalarına küçük de olsa bir katkıda bulunmayı amaçladık.Bu çalışma, Babadağ ağzının ses ve şekil özelliklerini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma,“Giriş”,“Metinler”,“Ses Bilgisi”,“Şekil Bilgisi”,“Sonuç”, ve“Sözlük”bölümlerinden oluşmaktadır.?Giriş? bölümünde, Babadağ; tarih, coğrafya, nüfus ve sosyo-ekonomik yapı açısından ele alınmış, onun diyalektolojik durumu, ana hatlarıyla ortaya konmuş, Anadolu ağızları arasındaki yeri belirlenmiştir.?Metinler? bölümünde; ilçeden derlediğimiz ses kayıtlarını deşifre ederek oluşturduğumuz 34 metin yer almaktadır.?Ses Bilgisi? bölümünde, Babadağ ağzının ses özellikleri, edebi dilden farklı yönleri, görülen ses olayları incelenmiştir.?Şekil Bilgisi? bölümünde Babadağ ağzında görülen yapım ve çekim ekleri ile kelime türleri incelenmiştir.?Sonuç? bölümünde Babadağ ağzının genel nitelikleri özetlenmiştir.?Sözlük? bölümünde ise derlemeye bu çalışmamızdan çok önce başladığımız, ilçemizde kullanılan karakteristik kelimelerin anlamları verilmiş, bu kelimelerin mümkün olduğu kadar etimolojisi ve morfolojisi incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies on dialect are indispensible components of researches and analysis on language. In Turkey, since researches on dialects for all districts are not complete; dialectic atlas for Turkey is can not be constituted. We have intended to contribute to researches on dialect, even on a micro basis.This study is prepared in order to display phonetic and morphological properties of Babadağ dialect. The study is composed of the chapters: ?Introduction?, ?Texts?, ?Phonetics?, ?Morphology?, ?Conclusion?, and ?Glossary?In the ?Introduction? chapter, Babadağ is analyzed in scope of its history, geography, demography and socio-economic structure; its dialectological condition is stated substantially, and its position among dialects of AnatoliaIn the ?Texts? chapter, 34 texts which we have constituted by transcribing voice records collected from the district take place.In the ?Phonetics? chapter, the voice properties, differences from the literary language, voice phenomenon of Babadağ dialect is analyzed.In the ?Morphology? chapter, construction, variation and conjugation suffixes and word types in Babadağ dialect are investigated.In the ?Conclusion? chapter, general qualifications of Babadağ dialect are summarized.In the ?Glossary? chapter, meanings of characteristic words used in this district, which we have begun collecting far before this study, are given. Etymology and morphology of the words are tried to be analyzed as far as possible.