Liderlik tarzları ve liderlerin astlarını etkileme taktikleri arasındaki ilişki: Antalya ili 5 yıldızlı otel yöneticileri üzerine bir araştırma
The relationship between leadership styles and influence tactics: A survey on managers working 5 stars hotels in Antalya
  1. Tez No: 263756
  2. Yazar: SEHER DERYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Leadership Styles, Influence Tactics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sosyal bilimciler tarafından her geçen gün daha fazla ilgiyi üzerinde toplayan liderlik kavramı gerek işletmelerde gerekse sosyal yapılarda önemli bir yere sahiptir. Liderin izleyenlerini harekete geçirirken sergilediği davranışların incelenmesi sonucu literatürde liderlik tarzları (stilleri) ile ilgili sınıflandırmalara rastlamak mümkündür.Bu çalışma, yöneticilerin liderlik anlamında çalışanlarını yönlendirirken ne tür davranışlar göstererek hangi liderlik tarzına eğilimlerinin fazla olduğunu ve yine yöneticilerin davranışlarından yola çıkılarak astlarını etkileme ve ikna etmede hangi yöntemleri kullandıkları incelenmeye çalışılmıştır. Yöneticilerin kullandıkları etkileme yöntemleri ile onların liderlik tarzları arasındaki ilişki veya ilişkilerin varlığı sorgulanmıştır. Önderlik unsuruna daha çok ihtiyaç duyulduğu varsayılan konaklama işletmeleri üzerinde çalışılması tercih edilmiştir. Uygulama, iş tanımlarının daha belirgin ve üst, orta ve alt kademe yöneticilerin var olduğu 5 yıldızlı otellerde bulunan yöneticilere yönelik gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, turizm sektörünün önemli bir paya sahip olduğu Antalya ilinde bulunan oteller hedef bölge olarak seçilmiştir. Araştırmaya katılan yöneticilerin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, ekonomik durum, eğitim düzeyi, kurumda çalışma yılı) ile liderlik tarzları ve etkileme taktikleri arasında ilişkilerin olup olmadığı sorgulanmıştır.Analiz sonucu elde edilen bulgulara göre; yöneticilerin liderlik tarzları ile onların astlarını yönlendirmede kullandıkları davranışlar arasında ilişkiler bulunmuştur. Yine, yöneticilerin demografik özellikler olan yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, çalışma süresi, gelir düzeyine göre liderlerin davranışlarının farklılaştığı bulunmuştur.Anahtar Kelimeler; Liderlik, Liderlik Tarzları, Etkileme Taktikleri
Özet (Çeviri)
Leadership concept has an important place both in enterprises and social structures and gathering more attention day by day by social scientists. It is possible to encounter the classifications of leadership styles in literature when we examined the leader?s behaviors while activating his/her followers.This study, in terms of leadership, while managers leading subordinates which leadership styles their tendency is more by showing what kind of behaviors and based on their behaviors which methods they use while inflencing and persuading their subordinates have been explored. The relationship or relationships between managers? influencing methods they use and leadership styles has been questioned. It is preferred to word on accommodation businesses which need leadership concept more. Application is occured on upper, middle and lowers level managers working five stars hotels with clear job descriptions. In study, the hotels in Antalya have been chosen have a significant share of the tourism industry. The demographic characteristics (gender, age, economic status, education level, years of working in the institution) of the managers? joined the survey and their leadership styles and influence tactics were questioned as to whether the relations between.According to analysis results, correlations have been found between managers? leadership styles and behaviors to direct their subordinates. Nevertheless, the demographic characteristics of managers to age, sex, marital status, educational status, working hours, income levels were found to differ according to the behavior of leaders.