Antalya yöresi yörük fıkraları üzerine bir araştırma
Chestnuts of yoruks antalya district
  1. Tez No: 263762
  2. Yazar: NURDAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkra, Yörükler, gelenek görenekleri, Antalya, Teke Yöresi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tezin amacı, folklorumuzun önemli bir kısmı oluşturan Yörükleri tanımak, fıkraları ile ilgili derleme yapmak, derlenen bu fıkra metinlerini yazıya geçirmek ve onları tasnif etmektir.Antalya ili ve ilçeleriyle sınırlandırdığımız çalışmalarımız sonucunda belirlediğimiz yüz kırk (140) fıkranın bir kısmı yazılı kaynaklardan alınmış, büyük bir kısmı da tarafımızdan derleme yoluyla tespit edilmiş, yazıya geçirilmiş ve incelenmiştir.Yörüklerin yurdu olarak bilinen Teke Yöresinde bulunan Yörükler daha çok Yörük göçü, gelenek ve görenekleri üzerine bilgi sahibidir. Bu nedenle denebilir ki; bu bölgede tahmin edilenden daha az Yörük fıkrası vardır. Çalışmamız sırasında kaynak kişi bulmakta oldukça zorluk çektik. Bunun sebebini, yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte, şehir yaşantısına ayak uydurma çabası sonucu; Yörük geleneğinin neredeyse yok olmasına bağlayabiliriz.Tezimizde yer alan yüz kırk (140) fıkra bize, Yörük gelenek göreneği, yayla-sahil göç özellikleri, yaşam tarzları, inanış biçimleri ve kişilik özellikleri hakkında bilgi verir. Yörüklerin yaşama dair bakış açılarını, beklentilerini ve eksikliklerini gülümseyen bir ifadeyle anlatan bu çalışmamız, Türk kültür dünyasının ilgisine ve dikkatine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to recognize yoruks who are an important part of our folklore, make a collection about their chestnuts, write these chestnut texts and classify them.140 chestnuts are determined as a result of a research limited with the borders of Antalya province and its counties. Some of these chestnuts were taken from written sources and major portion of the chestnuts were found by collecting them. Then they were analyzed and written.Yoruks who live in Teke district known as homeland of Yoruks, have information mostly about Yoruk migration, custom and usages. So it can be said that there are less yoruk chestnuts than supposed. During the search process, we had difficulties finding person as a source related to thesis topic. The reason can be explained with disappearance of yoruk culture as a result of passing to settled life and making effort to adapt urban life.140 chestnuts in the thesis give informations about yoruk custom and usages, migration characteristics from plateau to shore, life styles of yoruks, belief system and personality traits of them. This research, that described viewpoints, expectations and deficiencies of yoruks with a smiling statement, is presented to the interest and attention of Turkish cultural world.Keywords : chestnut, yoruks, yoruk custom and usages, Antalya, Teke District