Yaşanmış tecrübeler açısından Kur'ân'ın insanı etkileme gücü (Isparta örneği)
The affecting power of the Qur?an on human beings from experiential perspective (Isparta sampling )
- Tez No: 263764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Etkileme, Kur'ân'dan Etkilenme, Duygusal Etkilenme, Dini İman, İbadet, Tutum, Özel Etkilenme Tecrübeleri, Hidayet, İhtida, Dine Dönüş, Influence, Affected by Qur?an, Emotional Influence, Religiosity Faith, Worship, Attitude, Special Influence Experiences, Guidance, Proselyte, Conversion to Religion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmanın amacı, Isparta örneğinden hareketle, Kutsal kitap Kur'ân-ı Kerîm'in insan psikolojisi üzerinde özel bir etkileme gücünün olup olmadığı, varsa onun bu etkisinin dayandığı psikolojik temellerin bilimsel yöntemlerle objektif olarak tespit etmek ve sonuçlarını açık bir şekilde ortaya koyabilmektir.Kur'ân-ı Kerîm'in gerek inananlar, gerekse başka din mensupları üzerinde duygusal, zihinsel planda etkileyici bir gücünün olup olmadığı; varsa onun bu etkisini hangi özellikleriyle gerçekleştirdiği; başka din mensuplarının İslam'ı seçmelerinde Kur'ân-ı Kerîm'in ne kadar etkili olduğu; inananların Kur'ân'dan etkilenme derecesi ve etkilenme biçimleri, geçmişte yaşanmış ve halen yaşanmakta olan tecrübeler ışığında, bilimsel yöntemlerle objektif olarak tespit edilerek ilgili literatür ışığında ortaya konulmaya çalışılmıştır.Bu çalışmada, ihtida, hidayet kavramlarından hareketle, dindarlarda ve başka din mensuplarında Kur'ân'dan etkilenme konusu ele alınmıştır. Bu bağlamda Kur'ân-ı Kerîm'in dini hayattaki merkezi yeri ve önemi; edebî ve mucizevî yönüyle insanları etkilemesi; duygu, düşünce ve ruhu üzerindeki etkileri ve onun insanı korku ve ümit vasıtasıyla etkilemesi konularına yer verilmiştir. Daha sonra Müslüman olmayanlarda Kur'ân'dan etkilenme bağlamında din değiştirme konusu incelenmiştir. Son olarak da alan araştırması verilerinden yararlanılarak inananlarda Kur'ân'dan etkilenme konusu üzerinde durulmuş ve belli âyet veya sûrelerle ilgili olarak yaşanan özel etkilenme tecrübelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, Isparta example of motion, is to indicate whether the Holy Qur?an has a special effect on human psychology and if it has then to determine the psychological foundations of that effect objectively in terms of scientific methods and show the reselts in a clear manner.This research is a report on whether The Qur?an has an influence on the emotional, mental plan of both Muslims and other religious members, if it has how Qur?an makes that influence and with what features, the strenght of Qur?an on religion selection, and degree of influence on believers? lives. These have been tried to put forward objectively in the light of past and today?s experiences with scientific methods.In this study, with departures from the concept of `ihtida-hidayet? (Proselyte-guidance), it has been researched that both religious people and members of other religions are affected by Qur?an. In this context, the important place and role of the Qur?an in religious life, its influence on people with its literary and miraculous aspect; its influence on feelings, thoughts in intimidating and incentive manners, to influence the topics have been included. Then proselyte (ihtida) subject by the effect of the Qur?an has been examined. Finally, with the data of field survey, the manner of being affected by Qur?an on believers has been examined, and some special influence experiences that gained concerning some certain verses and sura from Qur?an have been given.