139 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and analysis of the 139 number of the Gaziantep Şer?iyye Records
  1. Tez No: 263886
  2. Yazar: SITKI DAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AYKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep Şer?iyye Record, Ayıntab and Şer?iyye Sicilleri
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Tezimiz 139 Numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicilidir ve hicri 1229?1232 (1813?1816) yıllarını kapsamaktadır.139 Numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili 172 sayfadır. Burada 285 belge bulunmaktadır. Bu belgelerin içinde tereke, imam, mütevelli atamaları; nafaka ve velayet davaları borç davaları yer almaktadır.Bu çalışmamızda Osmanlı Devleti'nde şer'iye sicili ve kadılık ile ilgili bilgi verilmiş transkripsiyonları yapılan belgelerle Gaziantep'in sosyal, ekonomik ve idari yapısı hakkında önemli bilgilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This document is the 139 number of the Gaziantep Şer?iyye Records and it includes the year between 1229-1232 Hegira (1813-1816)139 number of the Gaziantep Şer?iyye Record is 172 page. There are 285 document in the volume. In this documents appointment of imam, trustee and preacher, wills lawsuits about alimany and debt take place.In aur study, after giving information about ?Şer?iyye Sicilleri and kadı? in the state of Ottoman, these documents analyzed in this study provide important information about social, economic and administrative structura of Gaziantep.