Kuruluşu, gelişmesi ve fonksiyonları açısından Suluova Şehri
Establishment, development and functions of Suluova City
  1. Tez No: 263887
  2. Yazar: SUAT TUYSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Suluova, Fonksiyon, Coğrafya, Suluova, Function, Geography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Coğrafyası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
``Kuruluşu, Gelişmesi ve Fonksiyonları Açısından Suluova Şehri'' adını taşıyan bu çalışmayla, şehirsel fonksiyonların gelişimi, istihdama etkileri ve bunlara bağlı olarak meydana gelen şehirleşme süreci ele alınmıştır. Ayrıca yerleşmenin geçmişten günümüze kadar geçirmiş olduğu değişime bağlı olarak, gelecekteki durumu hakkında öngörülerde bulunulmuştur.İnceleme alanını oluşturan Suluova Şehri, Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz Bölümü'nün iç kısımlarında, Kuzey Anadolu Fayı'na bağlı hareketler sonucu oluşmuş bir depresyon alanı üzerinde kurulmuştur. Bu depresyon içerisinde 500 ile 600 metre yükseltileri arasında kurulmuş olan Suluova'daki en önemli yükselti, 2058 m ile şehrin doğu kısmında bulunan Akdağ'dır.Orta Karadeniz Bölümü'nün iç kısımlarında bulunan sahanın yıllık yağışı 450 mm, yıllık sıcaklık miktarı ise 130C civarındadır. İnceleme alanının Karadeniz Bölgesi'nin deniz etkisinden nispeten uzak iç kısımlarında yer alması, yıllık yağış miktarının düşük olmasına neden olmuştur. İç Anadolu Bölgesi'nin kurak iklimine benzeyen bu özelliğe paralel olarak, sahanın bitki örtüsü de İç Anadolu steplerine benzer şekilde bir gelişme göstermiştir.Suluova'da yerleşme tarihinin MÖ. 3000'lere kadar gittiğini gösteren kanıtlar bulunmuş olsa da, sahada yerleşmenin varlığının en somut göstergeleri, Osmanlı döneminde tutulan tahrir defterlerinden elde edilmektedir. Şehir niteliğini kazanmanın başlangıcı olarak kabul edilebilecek 1950'li yıllarda, nüfusu 1200 civarında olan yerleşmenin fonksiyonları, uygun ulaşım imkânları, madencilik ve tarımsal potansiyele bağlı olarak çeşitlenmiştir. Yerleşmenin şehirleşme süreci, sanayi ve hizmet fonksiyonunun da sahada varlık göstermesiyle gelişerek devam etmiştir. Suluova, bugün itibariyle hizmet ve sanayi fonksiyonlarıyla öne çıkan, 37000 civarındaki nüfusuyla şehir niteliğini kazanmış bir yerleşmedir.
Özet (Çeviri)
The study ``Establishment, Development and Functions of Suluova City?? deals with the town?s development, impact on employment and urbanization related to these conditions. Besides, we have given predictions about the future of this settlement considering the change from the past to now.The town of Suluova studied in this thesis is situated in the hinterlands of central Black Sea region within an area of depression caused by the vibrations belonging to North Anatolian Fault Line. In this depressive area, the heighest summit is Akdag with 2058 m among the 500-600m altitudes in Suluova.The area?s yearly amount of rainfall is 450 mm and the average temperature is 130C The fact that the area is far from the sea has caused decrease in the amount of rainfall. In parallel to this feature which is similar to the contiental climate of central Anatolia, the flora of the area has grown like the steppe of central Anatolia.While the settlement in Suluova is thought to date back to 3000 B.C., the most concrete clues belonging to this area are found in the cadastral surveys conducted during the Ottoman Empire. In 1950?s, which can be regarded as the beginning of urbanization, the functions of the town whose population is 1200 vary depending on the transportation available, mining and agricultural potential. The urbanization process has continued together with the industry and services. Suluova with its present 37000 population is a prominent settlement with services and industry.