Din ve suç (hükümlüler üzerine uygulamalı bir araştırma)
Religion and crime (a case study on prisoners)
- Tez No: 263896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMALEDDİN TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Religion, Crime, Criminal Act, Anomie, Alienation, Social Processes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu araştırma, hüküm giymiş kişilerin dini algılarının ölçülerek, suç işleme konusunda hükümlülerin dini algılarının işledikleri suçta pozitif veya negatif etkilerinin ölçülmesine ilişkindir.Araştırmanın teorik kısmı literatür taraması, uygulamalı kısmı ise yarı yapılandırılmış mülakat ve tasvir metotları ile hazırlanmıştır. Araştırma Manisa E Tipi kapalı ceza ve İnfaz Kurumunda, 01. Şubat 2009 ve 01 Temmuz 2009 tarihleri arasında bulunan 372 hükümlü üzerinde uygulanmıştır.elde edilen bulguların çözümlenmesinde yüzde ve frekans dağılımları, aritmetik ortalama, t-testi, varyans analizi ve Lsd Post-hoc çoklu karşılaştırma testleri kullanılmıştır.Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak araştırmanın konusu ve yöntemi ile ilgili hususlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde din ve suç olguları ile ilgili teorik bilgiler verilmiş ve aralarındaki ilişkiler ve teoriler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde uygulamalı araştırmalar doğrultusunda din ve suç olgusuna etki eden faktörler ve yorumlar ile anket sorularına verilen cevaplar değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlar ve öneriler sıralanmıştır.Anahtar kelimeler, Din, Suç, Suçlu Davranış, Anomi, Yabancılaşma, Sosyal Süreçler
Özet (Çeviri)
This Study has been carried out to observe the religious effects on criminal acts of prisoners and to observe the positive and negative effects of religion on crime.The teorical part of the study has been carried out with the method of documentation, and that of application with the method of deciption at random. The polls we applied in Manisa Jail contains 372 prisoners. In order to analze the findings, we recruited the methods of percent and frequency extention, arithmetic ratio, t-test, variance analyzing and multiple test for LsdPost-hoc.Our study includes four chapters. In chapter one, we deal with the subject matter and method for the study we followed throughout the research. In chapter two we deal the fact of religion and crime in their historical and teorical processes and we inform the the relations between them among theese processes. In chapter three, under the light of what we have deduced from our applied research, the religious effects and criminal act relation analysed by the findings of the empirical study. In chapter four, we put forward the findings and proposals consequtively.