Altı şapkalı düşünme tekniğinin ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmesine etkisi
The influence of six thinking hats application on the improvement of speaking skill of 8th grade students of primary education
  1. Tez No: 263938
  2. Yazar: SALİH ORHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT DURSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Becerisi, Konuşma Eğitimi, Altı Şapkalı Düşünme Tekniği, Speking Skill, Speaking Education, Six Thinking Hats Application
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmada, altı şapkalı düşünme tekniğinin ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirilmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın amacı dikkate alınarak 2009- 2010 eğitim-öğretim yılı ikinci yarıyılında Erzurum ili, Yakutiye ilçesi Şair Nef'i İlköğretim Okulu ve Palandöken ilçesi, Alparslan İlköğretim okullarından seçilen 75 öğrenciden oluşan deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Deney ve kontrol grupları seçilerken öğrencilerin sosyo-ekonomik durum ve başarı oranları dikkate alınmıştır.Deney ve kontrol gruplarının dinleme becerilerini ölçüp değerlendirmek amacıyla `Konuşma Becerileri Gözlem Formu' hazırlanarak bu gruplara uygulanmıştır. Ön test puanları değerlendirildiğinde deney ve kontrol gruplarının konuşma becerilerinin benzer olduğu tespit edilmiştir. Seçilen deney gruplarına yedi hafta boyunca altı şapkalı düşünme tekniğiyle, kontrol grubuna geleneksel yöntemle ders işlenmiştir. Araştırma sonucunda deney ve kontrol gruplarına ön testte uygulanan `Konuşma Becerileri Gözlem Formu' son test olarak uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre son test puanları açısından deney grubundaki öğrenciler kontrol grubundaki öğrencilere göre daha başarılı olmuşlardır.Çalışmada elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde Türkçe dersinde öğrencilerin konuşma becerilerinin geliştirilmesinde altı şapkalı düşünme tekniğinin geleneksel öğrenme yöntemine göre daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of Six Thinking Hats Application on the improvement of speaking skill of 8th grade students of primary education is dealt with. Taking the aim of the study into account, experimental and control groups are formed chosen from Erzurum, Şair Nef?i Primary School in Yakutiye and Alparslan Primary School in Palandöken during the second semester of 2009 - 2010 period. In the selection of experimental and control groups, socio-economic status and the rate of performance of the students are taken into consideration.With the aim of measuring and evaluating the listening skills of the experimental and control groups, `Speaking Skills Observation Form? is prepared and applied to the target groups. On being evaluated the pre-test results, it is found out that the speaking skills of the experimental and control groups are similar to each other. While Six Thinking Hats Application is being taught to the target experimental group throughout seven weeks, conventional teaching method is applied to the control group. At the end of the study, `Speaking Skills Observation Form? administered to the experimental and control groups in the pre-test is applied as a post-test to the target groups. In accordance with the findings obtained at the end of the study, in view of the post-test points, those in the experimental groups have become much more successful than those in the control group.Based on the results obtained from the study, it is concluded that Six Thinking Hats Application has been more effective in the improvement of speking skills in Turkish classes than the conventional teaching method.