Türkülerde sevgili kavramı
The concept of the dear at folk song
- Tez No: 263971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NACİ ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türküler, Tematik yöntem, türkülerde sevgili, Folk songs, thematic method, the dear at folk song
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Yapılan bu çalışmada her bölgeden on bir türkü rastgele seçilmiş, toplam yetmiş yedi türkü ele alınmıştır. Bu türküler incelenirken tematik, psikolojik ve sosyolojik yöntemler kullanılmıştır.Çalışmada her türkünün dış yapısı, iç öyküsü, türkülerde geçen çevre ve tabiat unsurları, vücudun bölümleri, formeller, folklorik unsurlar, diğer canlılar, giyim-kuşam ve süslenme, benzetme ve sanatlar ile semavi unsurların hepsi ele alınmıştır.Yapılan çalışmanın amacına yönelik değerlendirmelerde türkülerin %78'inin erkekler, %19'unun kızlar ve %3'ünün de kız-erkek birlikte söylediği görülmüştür. Türküler incelediği zaman bölgelerde yönelimin romantik aşk üzerine olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study eleven songs randomly selected from each region in total, seventy-seven songs are discussed. In examining these songs thematic, psychological, sociological methods were used.Study, each song of the external structure, internal history, folk songs passed in the environment and natural elements, body parts, formal, folklore elements, other animals, cloth and finery and toilet, simile, and arts and celestial elements are all covered.For the purpose of evaluation studies of the song 78% men, 19% and 3% of girls say the girl was seen with men. When examining trends in the region of songs that are seen on romantic love.