Mersin Üniversitesi birinci sınıf öğrencilerinin akademik, sosyal, kişisel ve kurumsal uyumlarını olumsuz etkileyen faktörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 264190
  2. Yazar: SEDA SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ALİ GİZİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Üniversiteye Uyum, Akademik Uyum, Sosyal Uyum, Kişisel-Duygusal Uyum, Kurumsal Uyum, Baş Etme Becerileri, University Students, University Adjustment, Academic Adjustment, Social Adjustment, Personal-Emotional Adjustment, Institutional Adjustment, Coping Skills
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu nitel çalışmanın amacı, Mersin Üniversitesi'nde öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerinin kendi bakış açılarından üniversiteye uyumlarını olumsuz etkileyen faktörleri incelemek ve öğrencilerin üniversiteye uyum sağlama sürecinde yaşadıkları zorluklarla baş etme yollarını belirlemektir.Araştırmanın örneklemi, Mersin Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören 25 birinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, yüz yüze görüşme tekniği ile araştırmacı tarafından geliştirilen ve 24 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler, başlıca örüntüleri belirleme, kodlama ve kategorilere ayırma işlemlerini kapsayan içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir.Araştırma bulguları, üniversite birinci sınıf öğrencilerinin akademik, sosyal, kişisel-duygusal ve kurumsal uyumlarını olumsuz etkileyen çeşitli faktörlerin olduğunu ortaya koymuştur. Akademik uyum açısından, öğretim elemanlarıyla ilişkiler, öğretim elemanlarının mesleki nitelikleri, öğretim süreci ve kişisel faktörler öğrenciler tarafından sıklıkla belirtilmektedir. Sosyal uyum açısından ise arkadaş ilişkileri, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılamama ve boş zaman etkinlikleri üniversiteye uyumu olumsuz etkileyen faktörler olarak ortaya konulmuştur.Bununla birlikte, çekingenlik, hata yapma ve eleştirilme kaygısı, yalnızlık, dış kontrol odaklılık ve ev özlemi gibi kişisel faktörler ile üniversiteye yönelik beklentiler ve tercih nedenleri, öğrencilerin kişisel-duygusal uyumlarını olumsuz etkileyen faktörler olarak tanımlanırken, kurumsal aidiyet ve kurumsal kimlik geliştirememenin ise öğrencilerin kurumsal uyumlarını olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin yaşadıkları uyum sorunları karşısında daha çok aktif olmayan ya da kaçınmaya yönelik baş etme stratejileri kullandıkları bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this qualitative case study was to investigate the most common factors affecting the adjustment of first-year students to university and coping strategies used in dealing with the challenges experienced by students in the adaptation process from the views of first-year students at the Mersin University.The sample of this study consisted of 25 first-year undergraduate students from various faculties at the Mersin University. The data were gathered by utilizing interview method, including 24 interview questions which were developed by the researcher. The data collected through interviews were content-analysed including the process of identifying, coding, and categorising the primary patterns of data.The results of this study provided evidence that there were significant factors affecting the academic, social, personal-emotional, and institutional adjustment of first-year students. Regarding academic adjustment, relationships with faculty, teaching quality of faculty, instruction process, and individual factors were frequently mentioned factors by students. Regarding issues of social adjustment, friendship relations, participation to social, cultural and sport activities, and leisure time activities were some of the raised factors negatively affecting the social adjustment of freshman students.In addition, expectations about university, university preference reasons, and individual factors such as loneliness, external locus of control, and homesickness were defined as the most important factors negatively affecting the personal-emotional adjustment of students. Moreover, developing a sense identity and belonging to university were seen as the prominent factors in the institutional adjustment of first-year university students. The results of the study also indicated that first-year university students mostly used passive or avoidance coping as a prime strategy in dealing with the challenges experienced by them in the university adaptation process.