Ud'da teknik geliştirme egzersizleri ve etüdler
Technique improvement exercises and etudes in oud
- Tez No: 264248
- Danışmanlar: PROF. MUTLU TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Teknik, Mızrap, Egzersiz, Etüd, Oud, Technique, Plectrum, Exercise, Etude
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ud çalmaya yeni başlayan ve orta seviyede ud çalabilen kişilerin ud tekniğini geliştirmeyi amaçlayan bu çalışma, sağ el mızrap ve sol el parmak çalışmalarından oluşmaktadır. Bu çalışmalar, udun Re ve Sol (neva ve gerdaniye) tellerinde ve bu teller üzerinde bulunan sesler kullanılarak yazılmıştır. Bunun sebebi Re ve Sol tellerinin plastik maddeden yapılmış olması ve uddaki diğer tellere göre daha geç yıpranmasıdır.Çalışmalar, önce tek teller için daha sonra iki komşu teller için yazılmıştır. İki komşu tel arasında birinden diğerine geçişlerdeki zorluklar sınıflandırılarak verilmiştir. Sol el parmak çalışmaları, udun neva ve gerdaniye telleri üzerinde II. Pozisyondaki sesler kullanılarak yazılmıştır ve aynı çalışmanın udun diğer pozisyonlarında ve diğer tellerinde de çalışılması gerektiği önerilmiştir. Pozisyon değişimi çalışmaları ise udun klâvyesinin daha iyi kullanılabilmesi için çeşitli formüllerle zenginleştirilip sunulmuştur.Her grup egzersizden sonra, öğrencinin daha zevkli çalışabilmesi için müzikal özelliği de olan etüdler ilâve edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to improve the oud technique of the people recently started to play oud and playing oud at intermediate level and is comprised of right hand plectrum and left hand finger studies. These studies are written on N and G (Neva and Gerdaniye) strings and by using the sounds available on these strings. This is due as the strings of N and G are made of plastic and wear out much later than the other strings on the oud.The studies are written first for single strings and then for two neighboring strings. The difficulties in passing from one to another between two neighboring strings are given by classification. Left hand finger studies are written by using the sounds on Position II on Neva and Gerdaniye strings of the oud and it is recommended that it is also required to work on other positions and other strings of the oud with the same study. The studies for position change are provided by being enriched with several formulas in order to use the keyboard of the oud more effectively.Etudes with musical characteristic are included after each group exercise in order to ensure the student studies with more pleasure.