Öğrenme stratejileri öğretiminin yürütücü biliş bilgisine, yürütücü biliş becerilerini kullanmaya ve başarıya etkisi
The effects of learning strategies instruction on metacognitive knowledge, metacognitive skills and achievement
  1. Tez No: 264337
  2. Yazar: MUHİTTİN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT SÜNBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Learning Strategies, Learning Strategies Instruction, Metacognitive Knowledge, Metacognitive Skills, Direct Instruction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmada, öğrenme stratejileri öğretiminin yürütücü biliş bilgisine, yürütücü biliş becerilerini kullanmaya ve başarıya etkisi araştırılmıştır. Araştırma, deneysel araştırma modellerinden biri olan ön test ? son test kontrol gruplu deneme modeline göre desenlenmiştir.Araştırma, 2008-2009 öğretim yılında Konya il merkezinde yer alan Orgeneral Tural İlköğretim Okulu ve Dikmeli İlköğretim Okulu altıncı sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 21, kontrol grubunda 21 öğrenci olmak üzere, toplam 42 öğrenci çalışma grubunda yer almıştır. Gruplar; Öğrenme Stratejileri Belirleme Ölçeği, Türkçe Dersi Yürütücü Biliş Bilgisi Görüşme Formu ve Türkçe Dersi Başarı Testi ön test sonuçları dikkate alınarak eşitlenmiştir.Deney grubunda, araştırmacı tarafından doğrudan öğretim yaklaşımıyla 15 hafta süren strateji öğretimi yapılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:1.Uygulanan öğrenme stratejileri öğretimi öğrencilerin öğrenme stratejileri farkındalıklarını artırmıştır.2.Uygulanan öğrenme stratejileri öğretimi öğrencilerin yürütücü biliş bilgilerini artırmıştır.3.Öğrenme stratejilerinin öğretimi öğrencilerin yürütücü biliş becerilerini kullanmada etkili olmuştur.4.Yürütücü biliş becerilerinin kullanılması başarıyı artırmıştır.Anahtar Sözcükler : Öğrenme Stratejileri, Öğrenme Stratejilerinin Öğretimi, Yürütücü Biliş Bilgisi, Yürütücü Biliş Becerileri, Doğrudan Öğretim
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of learning strategies instruction on metacognitive knowledge, metacognitive skills, and achievement. An experimental pre-test/post-test control group design was used in the research.The study was conducted in 2008-2009 school year on 6th grade students at Orgeneral Tural and, Dikmeli Primary Schools located in the city centre of Konya. Forty-two students participated in the study, 21 in the experimental group and 21, in the control group. Groups were equalized on the basis of Learning Strategies Scale, Turkish Lesson Metacognitive Knowledge Interview Form, and pre-test results of Turkish Lesson Achievement Test.In the experimental group, strategy instruction was given by the researcher himself for 15 weeks, using a direct instruction approach. The findings of the study can be summarized as follows:1. The learning strategies instruction applied in the study raised students? awareness of learning strategies.2. The learning strategies instruction applied in the study raised students? metacognitive knowledge.3. The learning strategies instruction was effective in students? using their metacognitive skills.4. Using metacognitive skills raised success.