İkinci dönem Tokat milletvekilleri ve meclis'teki faaliyetleri
The second term Tokat deputies and their activities at the parliament
  1. Tez No: 264433
  2. Yazar: SALİH SINGIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Meclis, Tokat Milletvekilleri, Mehmet Emin Bayav, Bekir Sami Kunduh, Mustafa Vasfi Süsoy, Hacı Kamil Topçuzade, The Second Assembly, Ambassadors of Tokat, Mehmet Emin Bayav, Bekir Sami Kunduh, Mustafa Vasfi Süsoy, Hacı Kamil Topçuzade
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
II. Meclis, 1923 ? 1927 yılları arasında faaliyet gösteren ve Cumhuriyet'in ilanı Cumhuriyet'in temel kanunları ve Atatürk'ün toplumu dönüştürmek için yapmış olduğu inkılapları hazırlayan, uygulayan ve takip eden bir meclis olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz de tez konumuzu belirlerken II. Meclis'in bu özelliklerinden hareket ederek belirledik.Tezimiz; giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde, Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan II. Meclis'in açılışına kadar geçen sürenin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Tezimizin birinci bölümünü, II. Meclis'in açılışı, Tokat seçimleri ve II. Meclis döneminde yapılan inkılapların açıklamaları, ikinci bölümünü; II. Dönem Tokat Milletvekilleri olan Mehmet Emin Bey, Bekir Sami Bey, Mustafa Vasfi Bey ve Hacı Kamil Efendi'nin biyografileri ve üçüncü bölümünü; II. Dönem Tokat milletvekillerinin meclisteki faaliyetleri oluşturmaktadır.Bu dönemdeki milletvekillerinden, Milli Mücadele yıllarında adını duyduğumuz ve haklarında birtakım çalışmalarda bulunulan Bekir Sami Bey ve Mustafa Vasfi Bey'in dışında diğer milletvekilleri fazla bilinmemektedir. Bu çalışma ile hem Bekir Sami Bey ve Mustafa Vasfi Bey'in II. Meclis'teki faaliyetleri ortaya çıkartılmış, hem de haklarında herhangi bir bilgi bulunmayan Mehmet Emin Bey ve Hacı Kamil Efendi'yi tanıtarak bu dönemdeki siyasi faaliyetlerine ışık tutmaya çalışılmıştır.Böylece; II. Mecliste görev yapmış Tokat Milletvekillerinin tanınması sağlanılarak Tokat'ın yerel tarihine bir katkı da bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Second Assembly, It appears as the Assembly which works between 1923 and 1927; makes the basic laws of the Republic like the announcement of the Republic; prepares the revolitions, apply them and follow them. Thus we determined our subject paying attention to these features of the Second Assembly.Our thesis; it consists of an introduction and three sessions. In the introduction part, a general evaluation of the period last from the Mondreux Cease-Fire Treaty to the opening of the Second Assembly was made. The first part of our thesis consists of the opening of the Second Assembly, Tokat elections and explanations of the reforms made during the Second Assembly; the second part includes the autobiographies of Mr. Mehmet Emin, Mr. Bekir Sami, Mr. Mustafa Vasfi and Mr. Hacı Kamil who are the Tokat members of the second Period. And third part involies the activity of Second Period member of Parliament of Tokat.There has not been much information related to the ambassadors of this period except Mr.Bekir Sami and Mr. Mustafa Vasfi. With the study, both the political studies and work of Mr.Bekir Sami and Mr.Mustafa Vasfi have been revealed, and Mr.Mehmet Emin and Mr. Hacı Kamil have been introduced in order to enlighten their studies in that period of the time.By the means of this study, the ambassadors joining to The Second Assembly have been made known and contribution to Tokat?s local history has been achieved.