Fatih Harbiye romanında kelime grupları
wordgroups in novel Fatih Harbiye
  1. Tez No: 264558
  2. Yazar: ALİ RIZA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kelime grupları, roman, Fatih Harbiye, wordgroups, novel, Fatih-Harbiye
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 577
Özet
Birden fazla kelimenin bir araya gelerek bir kavramı veya bir nesneyi ad olarak karşılamak için oluşturduğu dil birliklerine kelime grubu denir. Kelime grupları iki önemli unsurdan oluşur: Ana unsur, Yardımcı unsur. Genellikle yardımcı unsur başta, ana unsur sonda bulunur. Sadece birleşik fiil ve edat grubunda ana unsur başta bulunur. Unsurların sırası, konuşma ve şiir dilinde değişebilir.Bu çalışmamızda kelime grupları konusunu inceledik. ?Fatih Harbiye? adlı romanı ele aldık. Bir yandan Türkçedeki belli başlı kelime gruplarının tasnifini netleştirirken bir yandan da ?Fatih Harbiye? adlı romanda, daha çok hangi kelime gruplarının kullanıldığını gözler önüne serdik. Birçok gramerci, kelime gruplarının çeşidi hakkında çeşitli sayılar vermektedir. Yalnız bunların belirttiği kelime gruplarının birçoğu birbirine benzemektedir. Bu alanda en kapsamlı çalışmayı ortaya koyduğuna inandığımız Leyla Karahan'ı esas aldık. Türkçede Söz Dizimi adlı çalışmasını birinci kaynak olarak değerlendirdik.Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm konu anlatımından ibarettir. Bu bölümde Türkiye Türkçesindeki belli başlı kelime gruplarını örnekler eşliğinde incelemeye çalıştık. Kelime grupları adlandırılırken çeşitli gramercilerimizin üzerinde anlaştıkları ortak terimler seçilmiştir. Her kelime grubu ayrı ayrı işlenerek yapıları ve kullanılışları anlatılmış, anlatımları örneklerle zenginleştirilmiştir. Burada elimizden geldiği kadar örneklerimizi, üzerinde çalıştığımız Fatih Harbiye adlı romandan almaya çalıştık. İkinci bölümde ise Fatih Harbiye adlı roman baştan sona taranmış, konu anlatımı bölümünde anlatılan kurallara uygun bir şekilde tüm kelime grupları yapılarına uygun bir şekilde incelenmiştir.Yaptığımız çalışma neticesinde Fatih Harbiye adlı romanda, sıfat tamlaması, isim tamlamasının ve birleşik fiilin en çok; sayı ve ünlem grubunun ise en az kullanılan kelime grubu olduğunu gözlemledik. Bunların dışında kelime gruplarının nasıl oluştuğunu somut bir şekilde göstermeye çalıştık. Kelime gruplarının cümle içersindeki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konulmuştur. Bu kelime gruplarının cümleye olan katkıları tek tek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language combinations formed to respond an object or a concept as a noun by coming together of more than one word or another appendix are called ?wordgroup?. The wordgroups are made up of two elements: Basis element, auxiliary element. Generally auxiliary element is at the beginning of the sentence and basis element is at the end of the sentence. Order of elements can change in everyday speech and poems.İn this study we examined ?wordgroup?. We examined the novel Fatih Harbiye. Not only we determined known wordgroups that how many in turkısh; but also we exposed that Which wordgroups used the most in literary studies. Many linguists say different things about kind of wordgroups. But this wordgroups which are determined by linguists are similar in each other. We took as a model Leyla Karahan who made the most comprehensive study about wordgroups.While setting limits to this study, Leyla Karahan?s study that Part Syntagm in Turkısh was taken as a criterion.This study is made up of two parts. The first section consists of the expression of the subject. We tried to research well-know wordgroups in Turkish of Turkey with the accompanied examples. While choosing the names of the wordgroups as term, the same names on which our many linguists agreed were chosen. Structures and the usages of every wordgroups were explained by studying on seperately and their explanation were enriched by examples. By doing our best, we tried to take our examples from the novel ?Fatih-Harbiye? we studied in the second part, the novel Fatih Harbiye was searched thoroughly, all word groups appropriate to the rules explained in subject explanation part were searched according.At the en of this study we observed that noun phrase, adjective pharese and compound verb were used more and numbergroup and exclamationgroup was used less in Fatih Harbiye. Moreover we studied to show in a concrete form how to formed wordgroups. Similarities and differences of wordgroups were brought up. Contributions of this wordgroups to sentence were analyzed one by one.