16 numaralı şer'iye siciline göre Sivas
Sivas according to the court register number 16
  1. Tez No: 264562
  2. Yazar: MUSTAFA APAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mahkeme, Kadı, Şer`iye Sicili, Sivas, Court, Judge, Court Register, Sivas
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tez çalışmasında, 1831?1834 (H.1247?1249) yıllarına ait“16 Numaralı Sivas Şer`iye Sicil Defteri”nde yer alan belgelerin özetleri çıkartılarak, belgeler ışığında söz konusu dönemde Sivas'ın idari, askeri ve sosyo-ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur.Çalışmamız 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Şer`iye sicillerinin tanımı ve kapsamı hakkında açıklamalara yer verilmiş; ardından sicillerin günümüzdeki durumuna ve sicillerle ilgili yapılan çalışmalara değinilmiştir.İkinci bölümde, 16 Numaralı Sivas Şer`iye Sicil Defteri'nin tanıtımı yapılarak defterde yer alan belgelerin tasnifi yapılmıştır.Üçüncü bölümde ise özetleri çıkarılan belgelerden de yararlanılarak 1831?1834 yılları içerisinde Sivas'ın idari, sosyal, ekonomik ve askeri yapısı ile ilgili elde edilen sonuçlar üzerinde durulmuştur.Çalışmanın sonunda yer alan ekler kısmında ise 16 Numaralı Sivas Şer`iye Sicili'nde yer alan tüm belgelerin özet bilgilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to sum up ``The Court Register Number 16 of Sivas?? that belongs to the years 1831?1834 (Hegira 1247?1249) and to evaluate Tokat?s social and economical structure according to the documents in the register.Our work consists of three parts. In the first part, it has been given general information on the definition and content of court registers, the present-day situation of court registers in additing the studies on court registers have been discussed.In the second part, ``Court Register Number 16 of Sivas?? are introduced and court registers are classified.In the third part, Sivas?s social, economic and administrative structure in 1831 and 1813 are determined with the help of the documents which has been summarize before.In the last part of the study in the appendix part, `` Court Register Number 16 of Sivas?? is found with the summary off all documents.