Türkiye'de spor kulüpleri ve sporculara yönelik sosyal güvenlik uygulamalarının incelenmesi ve değerlendirilmesi
Examining and evaluating of sporter and sports club oriented social security applications in Turkey
- Tez No: 264698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Spor, Insurance, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor kulüpleri, profesyonel sporcu, amatör sporcu, sosyal güvenlik, sporcu sağlığı, Sports clubs, professional sporter, amateur sporter, social security, sporter health
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de spor kulüpleri ve sporcular hakkında mevcut olan sosyal güvenlik uygulamalarını ortaya koymak ve konuyla ilgili değerlendirme ve öneriler yapmaktır.Tez, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde spor kulüplerinin ve sporcuların Türk hukukundaki yeri anlatılmıştır. İkinci bölümde Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin özellikleri, üçüncü bölümde ise spor kulüpleri ve sporculara yönelik sosyal güvenlik sistemindeki mevzuat ve uygulamaları üzerinde durulmuştur. Daha sonrasında da genel değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur.Türkiye'de tek profesyonel spor dalı futboldur. Spor kulüpleri, dernek ve şirket olarak yapılanabilmektedir. Spor kulüpleri, işveren veya işyeri konumundadır. Sporcular, sosyal güvenlik mevzuatı açısından temelde profesyonel ve amatör olarak ikiye ayrılır. Bunlardan profesyonel sporcular sosyal güvenlik kapsamına sigortalı bağlamında 1974 yılı itibariyle tam olarak girmiş, ancak amatör sporcular sosyal güvenlik kapsamı dışında tutulmuştur. Amatör sporcular adına sosyal güvenceyle ilgili çalışmalar genelde sporcu sağlığı ve bu konuda düzenlemeler yapmak eksenli olmuştur. Amatör sporcuların sosyal sigorta kolları adına düzenleme üzerinde durulmamıştır. Amatör sporcular adına uygulanan en genel sosyal güvenlik uygulaması topluluk sigortası olmuştur.Çalışmada teorik bir şekilde yapılan analizler sonucunda; profesyonel dalların sayılarının artırılması, tekrar topluluk sigortasına benzer bir uygulamanın getirilmesi ve GSGM bünyesinde oluşturulan Sporcu Sağlığı ve Sosyal Güvenliği Kurulu koordinesinde sporcu sağlık ve eğitim merkezlerinin işletilmesi, profesyonel sporcuların prime esas kazanç üst sınırını yükseltmek ve spor kulübü işyerlerine prim ödeme kolaylığı sağlanması gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to present current social security applications about sporters and sportsclubs in Turkey and make suggestions and evaluations related to this.The thesis is composed of three chapters. In the first chapter, there is the legal position of sporters and sportsclubs in Turkish Social Security Law. In the second chapter, there are explained the characteristics of social security system in Turkey. In the third chapter, there are regulations and legal applications of sporter and sportsclub oriented social security system. Finally, there are some suggestions and evaluations.The only professional sports branch in Turkey is football. Sports clubs are organized as association and firm. They are employer or workplace. In the Turkish social security regulations, there are two main sporters denominated as professional and amateur. Professional sporters have been assured in frame of the Turkish social security system since 1974. However, amateur sporters have not been assured. Generally, studies of amateur sporters? social security are about sporter health and making regulations related to this. There are not regulations related to social insurance branches. The most general application concerning amateur sporter oriented social security is community insurance.In consequence of theoretical analysis of this study; it can be reveal that it is required to increase the number of professional branches, get an application like community insurance, run Centers for Sporter Health and Education in tandem with Sporter Health and Social Security Commission within the body of General Directorate of Youth and Sports, increase the professional sporters? bonus level and provide for sports clubs to get easy payment opportunities.