Türkiye'de çocuk pornografisi sorunu ve çözüm yolları
The problem of child pornography in Turkey and its solutions
  1. Tez No: 264697
  2. Yazar: ÜNAL ÜNVEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuğun cinsel istismarı, çocuk pornografisi, çocuk pornografisinin önlenmesi, Child, child sexual exploitation, child pornography, prevention of child pornography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çocuk pornografisi internet kullanımında karşılaşılan en önemli sorunlardan biridir. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, bilgisayar ve internet kullanımının gittikçe yaygınlaşması sorunun boyutunun tespiti ve önleme yöntemlerini sınırlamaktadır. Özellikle çocukların internet kullanımının denetlenememesi, onların mağdur olma riskini artırmaktadır. Sorunun adresinin ve aktörlerinin tam olarak belirli olmaması, etkin mücadele yöntemlerinin alınmasını zorlaştırmaktadır.Çocuk pornografisi ile mücadele sadece polisiye yöntemlerle önlenemeyecek bir sorundur. Çocuk pornografisinin önlenmesi, tıpkı diğer suçların önlenmesi gibi `çok kurumlu yaklaşım' içinde gerçekleştirilebilecek bir idealdir.Diğer taraftan ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımını denetleyememeleri ve ebeveynlerin internet kullanımının beraberinde getirdiği sorunlardan haberdar olmamaları da sorunu artırmaktadır.Pornografik materyallerin elde edilmesini önlemeye yönelik çalışmalar tüm ülkelerin gündeminde yer almaktadır. Burada pornografik materyalin sınırının ne olduğu da tartışma konusudur. Pornografiyi tanımlama, beraberinde mücadeleye yönelik yasal sınırların da belirlenmesini gerektirir.Bu çalışmada Türkiye'deki çocuk pornografisi ile mücadelede karşılaşılan sorunlar, problemin Türkiye'deki boyutu, yapılan operasyonlar, yasal düzenlemeler, mücadeleci kurumlar ve STK'lar ile konunun uluslararası boyutu, uluslararası kuruluşlar ile STK'ların çalışmaları çerçevesinde ele alınarak çözüm yolları ortaya konulacaktır.Diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de çocuk pornografisinin boyutlarının tam olarak belirlenmesi mümkün değildir. Ayrıca, polis kayıtlarına giren bazı örnek olaylar ele alınarak değerlendirme yapılacaktır.Çocuk pornografisinin bilişim araçları vasıtasıyla gerçekleşmesi ve uluslararası boyutunun olması sorunla mücadelede sadece polisiye değil, sosyal boyutun da olmasını gerektirmektedir. Burada başta aile, eğitim ve diğer toplumsal kurumların rolü önemlidir.
Özet (Çeviri)
Child pornography on the internet use is one of the most important problems encountered. Developments in computer technology, increasingly widespread use of computer and internet are limiting the determination of the size of the problem and methods of prevention. Especially, because of the children's internet usage cannot be controlled, their risk of victimization increases. Since the address and actors of the problem is uncertain, it is difficult to develop effective methods for combating.The fight against child pornography is a problem which cannot be solved only with police methods. The prevention of child pornography, just like other crime prevention, is an ideal which can be realized with ?multi-agency approach?.On the other hand, since parents cannot control their children?s internet use and they usualy are not aware of the dangers of the internet, the problem becomes more complex.Efforts to prevent acquisation of the pornographic material are on the agenda of all countries. Here, the determination of boundaries of pornographic material is also a topic of discussion. For that reason, definition of the legal boundaries of the pornography should also be demarcated.In this study, the solutions for problems in fighting against child pornography will be analyzed by looking at the size of problem in Turkey, law enforcement operations, legislations, related institutions, NGOs and international organizations and NGOs.As in other countries, a full analysis of the scope of child pornography problem is not possible in Turkey. And also, some case studies in police records will be evaluated.Because child pornography is committed via IT (Information Technology) tools and has an international dimension, fighting against the problem requires not only police methods but also social dimension. Here, especially the family, the role of education and other social instutions are important.