Taşımalı eğitime ilişkin veli görüşleri: Sorunlar ve öneriler (Şile İlçesi örneği)
Parents? viewpoints about the school transport system problems and suggestions (The model of Şile Town)
- Tez No: 264706
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Taşımalı eğitim, İlköğretim, Eğitim sistemi, School Transport System, Primary Educaton, Education System
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırma; İstanbul ili Şile İlçesinde yaşanan sorunları velilerin görüşleri çerçevesince belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket; 2009-2010 eğitim öğretim yılının ilk yarısında Ocak ayı içerisinde taşımalı eğitim kapsamında yer alan 7 ilköğretim okulunda, çocuğu taşımalı eğitim gören 463 veliye uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 15.0 istatistik programında analiz edilmiştir. Örneklem grubunu oluşturan velilerin demografik özelliklerinin belirlenmesi ve taşımalı eğitim hakkında veli görüşlerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde gibi betimsel istatistik ve çapraz tablolar kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; İstanbul ili Şile ilçesinde yapılan taşımalı eğitim uygulamasından velilerin genel olarak olumlu görüşler içinde oldukları, taşımalı eğitim uygulamasında sorun görülen durumların ise; araçlarda rehber görevlinin eksikliği,çocukların okul kurslarına ve dershanelere taşıma yapılmadığı için gidememeleri,yöre halkının taşıma araçlarına binmesi nedeniyle çocukların ayakta gitmek durumunda kaldıkları sonucuna varılmıştır.Ayrıca araştırmada; önemli bir farklılık erkek velilerin kadın velilerden ankete sayı olarak fazla katıldığı, 4 çocuk sahibi velilerin ,daha az sayıda çocuk sahibi olan velilerden ,51 yaş üstü velilerin diğer yaş grubunda bulunan velilere göre belirgin olarak olumsuz farklılaşma olduğu sonucu bulunmuştur.İstanbul ili Şile İlçesinde taşımalı eğitim alan öğrencilerin velilerinin görüşlerinin olumlu olmasında; yönetim açısından taşımalı eğitimin kurallarınca uygulanması, öğretmen açığını gidermek için taşımalı ilköğretim okullarına Türkiye'de sadece Şile'de öğretmen taşıması yapılması ve fiziki şartların son yıllarda Şilede yeterli hale getirilmesinin etken olduğu da düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared by considering the parental and student viewpoints to determine the problems faced in the town of Şile, İstanbul. The questionnaire prepared for accomplishing this objective was provided to the parents and students in the first term of 2009-2010 School Year (in January), to 463 parents whose children travel to benefit from the School Transport System in 7 primary schools receiving Transported Students.The data acquired from this research has been analyzed based on the Statistics Software Program SPSS 15.0. Descriptive Statistics and Cross Tabulation (Frequency Distribution and Percentage) have been used while identifying the demographic characteristics of the parents constituting the sampling group, and also while assessing the Parents? viewpoints about the School Transport System.As a result of the research, we have reached the conclusion that parents generally have positive viewpoints about the School Transport System in Şile, Istanbul; however three main problems have been identified that the number of school bus assistants is inadequate, students can not take the afterschool programs because there is no School buses for these programs and some students cannot find available seats because of local people who also ride the buses. They sit in seats that should be made available to students.After the research we have also come to this important conclusion that more male guardians than female guardians have joined the survey; and of the clear negative differentiation that those who are 51 years old and over have more negative viewpoints than those who are younger than 51 years old and also those who have four children have more negative viewpoints than those who have fewer children than four.It is considered that parents whose children take classes within the School Transport System in Şile, İstanbul have positive viewpoints about the System because the local authorities implement the system within the rules established by the School Transport System, they try to solve the problem of shortage of teachers by providing the teachers? transportation to school - this is only practiced in Şile and not other Turkish cities ? and lastly, the physical condition of schools has been improved and each is in sufficient condition.