Use and applications of draping in Turkey's contemporary fashion
Çağdaş Türk modasında drapaj tekniğinin kullanımı ve uygulamaları
  1. Tez No: 264791
  2. Yazar: DUYGU KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÖLEN KİPÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: draping technique, drapery, fashion design, haute couture, and ready to wear
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma uygulama sırasındaki deneysel sürecin de etkisiyle tasarımlara yaratıcılık ve orijinallik katmaya yardımcı olan drapaj tekniği ve uygulamalarının araştırılmasını kapsamaktadır. Geçmişten günümüze pek çok farklı amaç ve formlarda kullanılan drapeler sanat ve modanın etkileşimi olarak nitelendirilmektedir. Antik dönemlerde sanatçıların heykellerini, Rönesans döneminde birçok ressamın tablolarını süsleyen drapeler 20. yüzyılda Madeleine Vionnet'nin de katkılarıyla drapaj yöntemi olarak moda tasarımı alanında yerini aldı. Yöntemin keşfinden sonra drapeler moda tasarımına da sanatsal katkılarda bulunan detaylar haline geldi. En başarılı örnekleri 20. yüzyılın başlarında haute-couture giysilere Madeleine Vionnet ve Madame Grés tarafından uygulanan drapaj yöntemi zamanla hazır giyim ürünlerine de farklı tasarımcıların yorumlarıyla adapte edilmeye başlandı. Ancak uygulama sırasında yaşanan bazı zorluklar drapaj tekniğinin hazır giyim ürünlerinde kullanımını kısıtlayıcı bazı durumlara neden oldu. Zamanla haute-couture'ün zayıflayıp hazır giyim ürünlerinin güçlenmesi ve teknik alanlardaki gelişmelerin de etkisiyle drapaj tekniğinin modaya olan sanatsal katkılarının daha da kısıtlanmasına neden oldu. Tezde drapaj tekniğinin hazır giyime uygulanmasını kısıtlayan durumların ışığında tekniği özellikle Türk hazır giyimine adapte edebilmek için çeşitli metotlar sorgulanmaktadır.Anahtar Kelimler: Drapaj tekniği, drape, moda tasarımı, haute-couture, hazır giyim
Özet (Çeviri)
This study includes the investigations of the methodology and applications of draping technique which helps to add creativity and originality with the effects of experimental process during the application. Drapes which have been used in different forms and purposes from past to present are described as an interaction between art and fashion. Drapes which had decorated the sculptures of many sculptors in ancient times and the paintings of many artists in Renaissance period, has been used as draping technique for fashion design with the contributions of Madeleine Vionnet in 20th century. After the invention of draping technique, drapes have become an artistic contribution for fashion design. The most successful examples of draping technique had been created by Madeleine Vionnet and Madame Grés in the early 20th century. After that the technique had been tried to be adapted to ready to wear sector with the different interpretations of well-known fashion designers.But some difficulties which have been experienced during the application have limited the usage of draping technique in ready to wear sector. In the process of time artistic contribution of draping technique has been weakened by reducing popularity of haute couture in combination with the improvement of ready to wear market. This thesis has been querying some methods to adapt draping technique through ready to wear sector in Turkey in the light of boundaries and problems which have limited the usage of the technique.