İktisatta belirsizlik kavramı, enflasyon-enflasyon belirsizliği ilişkisi:türkiye üzerine bir çalışma (1994-2009 dönemi)
The concept of uncertainty in economics, relationship between inflation-inflation uncertainty: A study upon Turkey (1994-2009 period)
- Tez No: 264878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Risk, Enflasyon, Enflasyon belirsizliği, Uncertainty, Risk, Inflation, Inflation uncertainty
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İktisatta belirsizlik kavramı ile ilgili olarak farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu farklılık iktisatçılar ve iktisadi okullar arasında fikir ayrılığından kaynaklanmaktadır.İktisatta soyutlamacı ve tümdengelimci yönteme dayalı Klasik ve Neoklasik iktisadın aksine 20.yy'da iktisadi insan ve soyutlamacı varsayıma yönelik tepkiler ortaya çıkmış ve belirsizliğin ve riskin insan davranışları üzerindeki etkisi göz önüne alınmaya başlanmıştır.Çalışmada belirsizlik kavramı tanımlanarak iktisadi okulların belirsizliğe bakış açıları incelenmiştir. Gelişmekte olan ülkeler üzerinde önemli maliyetleri olan enflasyon ile enflasyon belirsizliğinin ekonomi üzerindeki etkileri ele alınmış ve Türkiye'de enflasyon ile enflasyon belirsizliği arasındaki nedensellik ilişkisi ARCH (Otoregresif Koşullu Varyans) modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Analizden elde edilen ampirik bulgulara göre; yüksek enflasyonun enflasyon belirsizliğine yol açtığını söyleyen Friedman-Ball hipotezi ve enflasyon belirsizliğinin enflasyonu artırdığını söyleyen Cukierman-Meltzer hipotezini destekleyen sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are different approaches related to uncertainty in economics. This distinction stems from the conflicts of the economists and the school of thoughtso.In the twentieth century, there were some reactions to assumptions of homo economicus and abstractionism opposite to Classical and Neo-Classical economics which are based on abstractionism and deductionist methods and taken into consideration of the effects uncertainty and risk in human behaviour.In this study, the concept of uncertainty are defined and the point of views of the school of thoughts are examined. Than the effects of the inflation and inflation uncertainty are investigated which have important costs especially in developing countries and the causal relation of inflation and inflation uncertainty in Turkey are analysed with ARCH methods. According to the empirical findings both the Friedman-Ball hypothesis which claims inflation causes inflation uncertainty and Cukierman-Meltzer hypothesis which claims inflation uncertainty causes inflation are supported.