Uluslararası firmalara karşı yerli firmaların alternatif rekabet stratejileri: Akaryakıt sektöründe bir uygulama
Alternative competitive strategies of national companies against multinationals: An application from the liquid fuel sector
  1. Tez No: 264890
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇAĞRI ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEKİNKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Strateji, Rekabet Stratejileri, Akaryakıt Sektörü, Competition, Strategy, Competitive Strategies, Liquid Fuel Sector
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Strateji kavramı savunma alanında geniş olarak kullanılan bir kavram olmakla birlikte zaman içerisinde yönetim alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Yönetim Biliminde özellikle firmaların rakiplerine karşı izleyeceği stratejiler, önce Stratejik Planlama ve daha sonra da Stratejik Yönetim adı verilen bir disiplinin doğmasına neden olmuştur. Günümüzde Stratejik Yönetim, yönetim biliminde çok önemli araştırma alanlarından birini oluşturmaktadır.Küreselleşen dünyada artan rekabet ortamında firmalar Stratejik Yönetim tekniklerinden yararlanarak, örgütsel yapılarını, sistemlerini ve süreçlerini yeniden yapılandırmaktadırlar.Bu tez çalışmasında işletmelerin izleyebileceği rekabet stratejileri ve bu rekabet stratejilerinin özellikleri literatür taraması yapılarak belirlenmiştir. Bu literatür çalışması sonucunda elde edilen bilgilere göre TC Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan akaryakıt dağıtım lisansı almış olan firmalarla görüşmeler yapılmıştır. Çalışmanın amacı gereği, zaten pazara önemli ölçüde hakim olan yabancı sermayeli firmalar elenmiş ve yerli sermaye olan firmalarla rastgele görüşmeler yapılmıştır.Türkiye'de akaryakıt sektörü, sağladığı yüksek oranlı istihdam ve vergi gelirleriyle ekonomik ve sosyal yönden çok önemli bir sektördür. Akaryakıt, kriz dönemlerinde diğer mamullere göre tüketimi çok daha az değişen, özel ve stratejik bir üründür.Görüşme sonuçları analiz edildiğinde firmalardan bir tanesinin strateji ve uygulamaları ile diğerlerinden farklılaştığı ve bu kritik sektörde yabancı firmaları zorlamakta olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The meaning of strategy has started to being used at management field as well as having a fruquent use in defending area. The strategies that the firms and companies follow had caused to being of discipline that first called Strategic Planning and then Strategic Management. Nowadays, Strategic Management is one of the most important searching areas in science of management.In globalling world today considering the rising level of competition we could say that the firms are rapidly remaintainig their organizational structures, systems and their process.In this thesis study the Competition Strategies and its special features which firms would follow are described by doing literature work. According to the results from the literature work several interviews are made with the managers of fuel companies. In order to follow the real purpose of this study the multinationals, which have the most market share in the liquid fuel sector, were eliminated and national companies were selected randomly.Liquid Fuel Sector has great economic and social importance for the sustainability of a high ratio employment and strong tax income for the government. Liquid Fuel is a special and strategic product since during economic crisis the consumption of fuels is less changeable than other commodities.When the results of the interviews were analized, it was determined that one of the firms has come forward with its different applications and competitive strategies. It was also indicated that this company is a hard competitor about the market shares of the multinationals in this critical and strategic sector.