Ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin duygusal zekâları ile evlilik doyumları arasındaki ilişki
- Tez No: 264892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu, Zekâ, Duygusal Zekâ, Evlilik, Evlilik Doyumu, Emotion, Intelligence, Emotional Intelligence, Marital, Marital Satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı 2008- 2009 eğitim- öğretim yılı içerisinde, Gaziantep ili Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde Milli Eğitim'e bağlı devlet okullarında görev yapmakta olan ortaöğretim öğretmenlerinin duygusal zekâları ile evlilik doyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Çalışmaya 2008-2009 eğitim- öğretim yılında Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde resmi 7, Şehitkamil ilçesinde resmi 5 olmak üzere toplam 12 ortaöğretim okulunda görev yapmakta olan, rastlantısal olarak seçilmiş 275 öğretmen katılmıştır. Araştırmaya katılanların kişisel bilgilerinin betimlenmesini sağlamak amacıyla `Kişisel Bilgi Formu', evlilik doyumlarını belirlemek amacıyla Çelik (2006) tarafından geliştirilen `Evlilik Doyum Ölçeği', duygusal zekâ düzeylerini belirlemek amacıyla Bar-On, (1997) tarafından geliştirilen ve Acar (2001) tarafından Türkçe'ye uyarlanan `Bar- On Duygusal Zekâ Anketi' kullanılmıştır. Veri toplamada kullanılan Bar-On Duygusal Zekâ Anketi, Evlilik Doyum Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu gizliliğin korunması için kapalı zarflar içine konularak rastgele seçilen katılımcılara araştırmacı tarafından verilmiştir. Kişisel Bilgi Formuna isim yazılmadan doldurulması istenmiş ve kapalı zarflar içinde geri alınmıştır. Öğretmenlerin duygusal zekâları ile evlilik doyumu arasındaki ilişki Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ile analiz edilmiş ve öğretmenlerin duygusal zekâları ile evlilik doyumları arasında yüksek düzeyde, anlamlı, pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is studying the relationship between emotional intelligence and marital satisfaction of teachers. Research in public schools in districts of Gaziantep Şehitkamil and Şahinbey in 2008-2009 education year. In this research descriptive method is used. In 2008-2009 education year totally 12 secondary school and 275 randomly chosen teachers took part in this work. As official 7 of them from Şahinbey and as official 5 of them from Şehitkamil. `Personal Information Form? is used to describe the participants? personal informations. `Marital Satisfaction Scale? developed by Çelik (2006) is used to determine marital satisfaction of participants. Bar-On `Emotional Intelligence Survey? developed by Bar-On (1997) and translated into Turkish by Acar (2001) is used to determine emotional intelligence level of participants. Used for collecting data, Bar-On Emotional Intelligence Survey, Marital Satisfaction Scale and Personal Information Form were given to the participants by researcher in closed envelopes to maintain the privacy. Researcher asked the participants to fill the Personal Information Form without writing a name and they were taken back in closed in closed envelopes. The relationship between emotional intelligence and marital satisfaction of teachers was analyzed with Pearson Product Moment Correlation and high level of meaningful, positive relationship was found between emotional intelligence and marital satisfaction of teachers. Suggestion was developed according to the findings.