CHP'nin Kemalizm algısı ve sosyal demokrasi: Eleştirel bir analiz
RPP's Kemalism perception: An analytical analysis
- Tez No: 265047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. EMRE BAĞCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devlet, toplum, birey, eşitlik, özgürlük, Kemalizm, sosyal demokrasi, CHP, küreselleşme, ulus-devlet, milliyetçilik, State, society, individual, equality, freedom, Kemalism, social democracy, globalization, nation-state, nationalism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Tezin amacı, CHP'nin Kemalizm algısı ve sosyal demokrasi arasındaki yapısal çelişkileri eleştirel ve analitik bir perspektifle açığa çıkarmaktır. Kemalizm, geleneksel değer ve kurumlara olduğu kadar, sosyal demokrat ve liberal kavram ve kurumlara karşı oluşturulmuş bir ideolojidir. Sosyal demokrasinin temel kavramları, eşitlik, özgürlük, adalet ve dayanışma iken, Kemalizmin merkezi kavramları güçlü devlet ve güçlü ulustur. Bundan dolayı, Kemalizm ve sosyal demokrasi arasında yapısal çelişkiler vardır. Siyasal ideolojiler için en önemli kavramlar devlet, toplum ve bireydir. Sosyal demokrasinin özneleri toplum ve işçi sınıfı iken Kemalizmin öznesi ulustur. Kemalistler için toplum elitler tarafından dönüştürülmesi zorunlu bir nesnedir.Post-modern teorinin beslediği farklılık ve kimlik merkezli siyaset ile küreselleşme sürecinin sebebiyet verdiği ulus-devletin aşınması gibi olgular sosyal demokrasi tarafından benimsenince, bütün ilkelerini milliyetçilik ve ulus-devlet merkezli kuran Kemalizm ile sosyal demokrasi arasındaki çelişkiler daha fazla açığa çıkmıştır. Diğer bir ifade ile küreselleşme süreci Kemalizm ve sosyal demokrasi arasındaki yapısal çelişkilerin görünür kılınmasına sebebiyet vermektedir. Tez, bu çelişkileri eşitlik, özgürlük, adalet, yurttaşlık, laiklik ve milliyetçilik kavramları çerçevesinde çözümlemektedir.Dört bölümden oluşan tezin ilk bölümünde, Kemalizm ve sosyal demokrasinin diğer siyasal ideolojiler karşısındaki konumunu anlamak için siyasal ideolojiler üzerine kuramsal bir değerlendirme yapılmaktadır. İkinci bölümde sosyal demokrasinin temel kavramları ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, tek parti döneminde Kemalizm ve Kemalizmin ilkelerine, Kemalizmde devlet-toplum ve birey ilişkilerine değinilmektedir. Dördüncü bölümde ise, CHP'nin Kemalizm algısı ve sosyal demokrasi arasındaki gerilimler çözümlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis, is to uncover structural contradictions with the critical and analytical a perspective between RPP's Kemalism perception and social democracy. Kemalism is an ideology against social democratic and liberal concepts and institution as well as traditional values and institutions. While basic concepts of social democracy are equality, freedom, justice and solidarity, the central concepts of Kemalism are powerful state and powerful nation. Therefore, there are the structural contradictions between Kemalism and social democracy. The most important consepts are state, society and individial for political ideologies. The subjects of social democracy are society and worker class but the subject of Kemalism is nation. Society is an object which have to transformed by elites for Kemalism.Post-modern theory is fostering difference and identity-based politics. The globalization process is causing the nation-state erosion. Social democracy is adopting globalization and difference and identity-based politics. This process is uncovering some new contradictions between social democracy and Kemalism which is built all principles around nation and nation-state. In other words, the globalization process is revealing structural contradictions between Kemalism and social democracy. Thesis is resolving this contradictions around equality, freedom, justice, citizenship, secularism and nationalism.In the first part of the thesis consists of four parts is made a theoretical assessment on the political ideologies to understand the position of Kemalism and social democracy in the face of the other political ideology. In the second part is discussed the basic concepts of social democracy. In the third section is discussed the principles of Kemalism, state-society and individual relation in the Kemalist ideology and the only party period. In the fourth chapter are resolved tensions between the RPP?s Kemalism perception and social democracy.