Avrupa'dan Türkiye'ye paslanmaz çelik hammadde ithalatını etkileyen rejimlere genel bakış
Overview of the regimes that affect import of stainless steel raw materials from Europe to Turkey
- Tez No: 265046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çelik, Paslanmaz Çelik, İthalat, İhracat, Avrupa Birliği, Steel, Stainless steel, Export, Import, European Union
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bazı malların üretiminin ülke ihtiyaçlarına göre bol veya kıt olması, üretiminde fiyat farklılıklarının oluşması ülkeler arasında ki ticareti doğurmuştur. Dış ticaret işlemleri ithalat ve ihracat olmak üzere farklı şekillerde ve aşamalarda gerçekleşir. İthalat ve ihracat işlemlerinin her aşamasında çeşitli belgeler düzenlenir. Ürüne, ülkeye ve dış ticaretin şekline göre en uygun teslim ve ödeme yöntemi seçilmekte, kullanılan teslim şekilleri tarafların yükümlülüklerini açıkça belirtmekte ve bu doğrultuda taraflar sorumluluklarını yerine getirmektedir.Gıda, kimya, otomotiv başta olmak üzere birçok imalat kolunda yarı mamul olarak kullanılan paslanmaz çelik, üretim sektöründe büyük bir yer tutmaktadır. Türkiye'de üretimi gerçekleştirilmeyen paslanmaz çelik ihtiyaçı doğrultusunda ithalatını konu alan çalışma da, Birinci bölümde dış ticaret kavramında bahsedilmiş, ithalat ve ihracat kavramları üzerinde durulmuş, İkinci bölümde paslanmaz çeliklerin tanımından ve özelliklerinden bahsedilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde ise, Türkiye ve AB arasındaki paslanmaz çelik ithalatı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The fact that there is excess or shortage of some goods in various countries as regards to their necessity leads to international trade. International trade has different forms and stages like import and export. Various papers are issued for each stage of import and export procedures. The most suitable delivery and payment terms are chosen based on the products, countries and form of international trade. The liabilities of the parties are clearly specified in the delivery terms, and are fulfilled by the parties accordingly.Stainless steel, used as semi-finished product in numerous manufacturing fields, particularly in the food, chemical and automotive industries, has a significant role in the production industry. In this study on stainless steel, not manufactured in Turkey and hence imported from abroad, the concepts of international trade, export and import are dealt with, and definition are given, properties of stainless steel are given. In the last part, Stainless steel import between Turkey and the European Union is particularly emphasized is given.