Finansal kiralama işlemleri ve muhasebesi
Leasing operations and accounting
- Tez No: 265048
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMAN AZİZ ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Finansal Kiralama Kanunu, Finansal Kiralama Muhasebesi, Sermaye Piyasası, Leasing, Law of Leasing, Leasing Accounting, CMB
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezin hazırlanmasındaki amaç, finansman problemi çeken küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yeni tanınmaya başlanan finansal kiralamayı tanıtmak, nasıl kullanabileceklerini, kullandıkları takdirde hangi avantajları elde edecekleri ve hangi dezavantajlarla karşılaşabileceklerini göstermektir.Giriş kısmında finansal kiralamanın önemini belirttikten sonra, birinci bölümde finansal kiralamanın tanımı, tarihi, Dünya'daki durumu, finansal kiralama işlemlerinin unsularını ve işlemlerin nasıl yapıldığını ortaya koymaya çalışılmıştır.İkinci bölümde finansal kiralamanın Türkiye'deki uygulaması ve FKK üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde bir finansal kiralama işlemi yapıldığında bunun gerek kiralayan gerekse kiracı tarafından nasıl muhasebeleştirebileceği verilen örnek ile açıklanmaya çalışılmıştır.Global pazarda, orta ve uzun vadeli kredi kaynaklarının yetersiz oluşu, sermaye piyasasının yeterli gelişmeyi gösterememesi ve kredi faizlerinin maliyetinin yüksek oluşundan, şirketler kaynak sağlamakta güçlük çekmektedirler. Özellikle finansman sıkıntısının üretimi kısıtlayıp, talebin karşılanmadığı pazarlarda piyasanın canlanmasını sağlama ve üretken yatırımları artırmak yönünden finansal kiralama oldukça etkin bir finansman yöntemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
It seems good to know leasing for small and growing corperations which have financial problems. And they are supposed to know how to make use of leasing and what kind of advantages and disadvantages they will face with. These items are aim of this thesis.At the begining, having indicated the importance of leasing and tried to consider the description, history, global position and components of leasing at the second chapter.Second chapter includes the application of leasing in Turkey and the law of leasing. Forth chapter considers the accounting application of leasing. There is a sample which shows the accounting application of leasing for the lessee and lessor sides.In global market, middle time and long time credit sources are insufficien, thats why finance sector could not show the expected innovation and because of the high cost of credit interests firms have diffuculties to supply source. Particularly when the lack of financial supply restricts the production and the demand of the bazaar could not be full fillied, leasing is a quite effective method to motivate the sectors and to rise the productive investments.